7.10.13

InterSystems HealthShare bij de eerste IT-producten in zorgsector gecertificeert voor interoperabiliteit door IHE USA/ICSA Labs


Platform van InterSystems voor strategische operabiliteit en actieve analyses maakt baanbrekende toepassingen mogelijk bij genetwerkte organisaties in de zorgsector

Vilvoorde, Augustus 2013InterSystems, mondiaal toonaangevend in software voor informatie uitwisseling in de zorgsector, heeft voor haar product  InterSystems HealthShare®  het IHE USA certificaat voor IT interoperabiliteit en beveiliging in de gezondheidszorg ontvangen.  Dit onafhankelijke certificeringprogramma is een initiatief van de non-profitorganisatie IHE USA en ICSA Labs,  een zelfstandige divisie van het internationale telecommunicatiebedrijf Verizon. HealthShare voldoet als  één van de eerste zorggerelateerde IT-producten  aan de strenge criteria, verbonden aan dit certificaat..

Het certificeringprogramma komt voort uit de toenemende ongerustheid bij zorginstellingen over het feit dat de momenteel gebruikte software, de medische apparaten en IT-systemen niet compatibel zijn. Daardoor is het op een veilige wijze uitwisselen van patiëntengegevens complex en kostbaar.  Door het bewerkstelligen van interoperabiliteit tussen uiteenlopende systemen en tussen verschillende instanties wordt het mogelijk om te beantwoorden aan de kwaliteit- en veiligheidseisen die nodig zijn om de voordelen te genieten van een steeds up-to-date elektronische patiëntendossiers.
InterSystems HealthShare is een strategisch platform voor informatiesystemen in de gezondheidszorg.  Het staat organisaties toe alle gegevens over patiënten te vergaren en te delen. De oplossing biedt een functie voor real-time analyse van gegevens zodat beslissingen met kennis van zaken kunnen genomen worden, zowel op niveau van ziekenhuisnetwerken, lokale zorggemeenschappen, regionale of landelijke zorgnetwerken.  HealthShare vergemakkelijkt de strategische interoperabiliteit en laat bijgevolg nieuwe initiatieven toe op het vlak van medisch onderzoek op bevolkingsniveau. Het systeem leent  zich ook prima voor de afstemming van diverse zorgactiviteiten of het uitbreiden van de maatschappelijke betrokkenheid bij zorgprojecten. Daarnaast maakt het InterSystems-product het mogelijk om nog meer patiëntgerichte zorg te verlenen.

De HealthShare oplossing verkreeg zijn certificatie na een reeks rigoureuze en diepgaande testen in het IT-infrastructuurdomein van IHE.  Die testen omvatten onder andere alle functies rondom interoperabiliteit, het delen van klinische documenten, het identificeren van patiënten, audit logging en de beveiliging
IHE USA and ICSA Labs streven een gemeenschappelijk doel  na bij het sneller invoeren van bruikbare  en veilige technologie voor interoperabiliteit van zorginformatiesystemen, gericht op het verhogen van de kwaliteit van de zorg.  Daartoe zijn beide organisaties een samenwerking aangegaan. IHE certificering levert aan de kopers van IT-oplossingen een onafhankelijke garantie  over een repeteerbaar en geloofwaardig  proces dat de kwaliteit waarborgt en dat de gecertificeerde producten  over  robuuste  voorzieningen beschikken om een optimale en veilige gegevensuitwisseling te bieden zoals binnen de sector gevraagd wordt.
Dit certificeringsprogramma werd afgelopen januari gepresenteerd tijdens  2013 IHE North American Connectathon.
Focus op standaarden voor interaperabiliteit
InterSystems zet al lang de toon bij wereldwijde programma’s voor het testen en certificeren van interoperabiliteitfuncties, inclusief de jaarlijkse IHE North America Connectathon,  de Europese variant  daarvan (IHE Europe Connectathon) en bij IHE Australia Connectathon. Al deze programma’s richten zich op het bevorderen van het gecoördineerd gebruik van gangbare standaarden binnen ziekenhuizen.  InterSystems neemt eveneens deel aan HIMSS Interoperability Showcase™,  een interactief demonstratiemodel van een werkend ziekenhuisinformatiesysteem, getoond op het HIMMS congres afgelopen maart.  

“Bij onze klanten is interoperabiliteit vanuit strategische overwegingen noodzakelijk. Door ervoor te zorgen dat HealthShare voldoet aan de IHE standaard, ondersteunen we de organisaties in de zorg in elke fase van hun projecten gericht op het realiseren van betere resultaten tegen lagere kosten.  Dergelijk IT-trajecten omvatten het vastleggen, aggregeren en delen van patiëntendata tot real-time analyses die bijdragen aan het vergroten van de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van de patiënt,” aldus Paul Grabscheid, vice president strategische planning bij  InterSystems.
Het certificeringsprogramma wordt in het najaar uitgebreid door virtuele testen, die doorlopen tot de 2014 IHE North American Connectathon  conventie, die van 27 tot 31  januari zal worden gehouden in Chicago.  Voor meer informatie over certificering en door IHE USA gecertificeerde producten, kijk op  https://www.icsalabs.com/technology-program/ihe-usa-certification.