24.3.15

Zeven gouden regels voor veiligheid van ouders en kinderen op Internet

Meerderheid van ouders in Verenigd Koninkrijk weet niet wat gedaan als ze met cyberpesten geconfronteerd wordt
Een recente enquête* van ESET toont aan dat de meeste ouders niet weten hoe cyberpesten aan te pakken

Een enquête van ESET toont aan dat 54 % van de Britse ouders niet weet wat gedaan mocht hun kind op het net gepest worden. De meeste ouders zijn er niet op voorzien en hebben onvoldoende kennis om cyberpesten te onderkennen en ermee om te gaan, hoewel deze bedreiging die steeds maar toeneemt.

Cyberpesten is schering en inslag geworden, zowel met een mobile telefoon als een computer kan iemand gepest worden. Vorig jaar hebben ongeveer 45.000 Britse kinderen Childline gebeld in verband met cyberpesten en deskundigen denken doorgaans dat de meerderheid van jongeren vroeg of laat hiermee te maken krijgen. Hoewel het cyberpesten steeds toeneemt, laat de enquête ook zien dat 52% van de ouders helemaal niet zou weten wat gedaan mocht hun kind op het net gepest worden.

Als commentaar op de bevindingen van de enquête, zei Mark James, specialist veiligheid bij ESET: ‘Cyberpesten is een toenemende bedreiging voor kinderen maar het is een onbekend terrein voor de meeste ouders omdat ze nog geen ervaring hebben met dit probleem. Een van de grootste verschillen tussen cyberpesten en traditionele vormen van pesten is het feit dat de ‘pester’ het kind in zijn kamer kan volgen. Cyberpesten wordt nog meer intimiderend voor een kind daar er vaak geen ontsnappen aan is.’

Andere bevindingen uit de enquête wijzen erop dat ouders, die gevraagd werden wat ze zouden doen mocht hun kind op het net gepest worden, het volgende antwoordden:

  • Voor 45 % van de ouders zou de school van het kind het aanspreekpunt zijn
  • Voor 70 % zou de betrokken website het aanspreekpunt zijn
  • Voor 38 % zou de cyberpester zelf aangesproken worden.
‘De beste manier om met cyberpesten om te gaan, is praten met het kind en de situatie proberen te begrijpen. Ouders zouden hun kind ook moeten aanraden niet te reageren op bedreigingen hoewel de berichten niet mogen uitgewist worden daar ze als bewijs kunnen dienen om aan te tonen wat er gaande is. Er zijn verschillende wijzen om met cyberpesten om te gaan naargelang wie de cyberpester is. Als het iemand is uit de school van het kind dan moeten de ouders de instelling verwittigen. Is de cyberpester een vreemde, dan moet men zijn ISP (Internet Service Provider) contacteren want die kan de persoon in kwestie verhinderen om nog met het kind in contact te komen. Slechts in zeldzame gevallen is het aanbevolen om met de cyberpester zelf contact te hebben want in bepaalde omstandigheden zou de zaak nog kunnen escaleren,’ aldus James.

ESET's zeven gouden regels voor de veiligheid van ouders en kinderen op het net:
·         Steeds de laatste update van de antivirus- en beveiligingssoftware op het toestel hebben.
·         Steeds de laatste update van de besturingssoftware en de applicaties installeren.
                                                                                                                                 ./…
·         Waakzaam zijn en de internetconnecties van het kind controleren: een wachtwoord instellen en kinderen slechts laten surfen als de ouders regelmatig hun online
·         activiteiten kunnen controleren. Duidelijke afspraken maken in verband met het gebruik van de computer.
·         De kinderen inlichten over privacy op het net: ze mogen nooit persoonlijke gegevens of details geven aan vreemden op het net of op sociale netwerken.
·         De webcam controleren want die kan gemakkelijk misbruikt worden door criminelen en vreemden. De webcam afzetten of afdekken als die niet gebruikt wordt. Malware kan op de webcam geïnstalleerd worden zonder dat men het weet en, indien de webcam besmet is, kan die op afstand weer ingeschakeld worden. Kinderen zouden de  webcam slechts mogen gebruiken bij goedgekeurde connecties: met gekende vrienden en familieleden.
·         Als de ouders of het kind, op de sociale media, zijn muur met ‘Iedereen’ of ‘Vrienden van vrienden’ deelt, dan is alle controle verloren over wie toegang heeft tot de informatie.
·         De informatie die op het net geplaatst wordt, blijft er. Denk niet als je een foto of zelfs het volledige profiel verwijdert dat je automatisch alles voor altijd hebt gewist. Foto’s en informatie kunnen al op de computer van iemand anders bewaard zijn. Kinderen en ouders zouden best twee keer nadenken over de foto’s en details die ze op het net zetten.

*Deze enquête werd uitgevoerd door ESET en bestudeerde het gedrag van 971 ouders en grootouders in het Verenigd Koninkrijk