25.9.20

 

Op de VB2020 conferentie, belicht ESET cyberspionage in Oost-Europa en financiële criminaliteit in Latijns-Amerika


ESET, eerste Europese uitgever van beveiligingsoplossingen, zal zijn onderzoek 2020 belichten op de VB2020-conferentie (Virus Bulletin 2020). Dit jaar zal deze internationale conferentie online plaatsvinden, gedurende drie dagen, van 30 september tot en met 2 oktober. ESET-onderzoekers zullen vier presentaties geven en deelnemen aan een panel van experten. Twee presentaties over belangrijke nog niet gepubliceerde onderzoekingen, zijn: de ontdekking van kennisuitwisseling tussen financiële cybercriminelen in Latijns-Amerika en een nog niet bekendgemaakte cyberspionage-operatie gericht op verschillende regeringen uit Oost-Europa, de Balkan en Rusland. Dit jaar is de conferentie gratis mits registratie vooraf (registration required).

De eerste presentatie over Latijns-Amerikaanse financiële cybercriminelen als concurrenten op het gebied van tactieken, technieken en procedures, (Latin American financial cybercriminals as competitors in tactics, techniques and procedures), wordt gegeven door Jakub Souček en Martin Jirkal, van het ESET R&D-centrum in Praag. Het delen van kennis onder cybercriminelen is niet ongebruikelijk, maar het zien van zoveel voorbeelden in regio-specifieke malwarefamilies met dezelfde focus trok de aandacht van de ESET-onderzoekers. Deze presentatie heeft plaats op 1 oktober van 19: 45 tot 20: 15 CEST.

De tweede presentatie behandelt een ontdekking, eerder dit jaar, door ESET-onderzoekers: een voorheen niet bekendgemaakte cyberspionage-operatie gericht op verschillende regeringen uit Oost-Europa, de Balkan en Rusland. De presentatie, "XDSpy: het stelen van overheidsgeheimen sinds 2011" (XDSpy: Stealing government secrets since 2011), wordt gegeven door Matthieu Faou en Francis Labelle, onderzoekers van ESET Montreal, op 2 oktober van 20: 15 tot 20: 45 uur CEST.

De laatste live online presentatie, gebaseerd op een recente ESET-whitepaper (recent ESET white paper), wordt gegeven door onderzoekster Zuzana Hromcova op 2 oktober van 21: 00 tot 21.30 uur CEST. De presentatie "InvisiMole: eersteklas persistentie met tweederangs exploits" (InvisiMole: First-class persistence through second-class exploits), gaat over de verrassend effeciënte strategie van de InvisiMole-groep om detectie met behulp van oude exploits te omzeilen.

 De vierde presentatie Ramsay: A cyber-espionage toolkit tailored for air-gapped networks (Ramsay: een cyberspionagetoolkit op maat gemaakt voor netwerken met openingen) werd opgenomen door Ignacio Sanmillan. Dit onderzoek (This research) werd voor het eerst gepubliceerd in mei 2020.

Righard Zwienenberg, ESET Senior Research Fellow, zal deelnemen aan een opgenomen paneldiscussie over Flattening the Curve of Cyber-Risks  in de Threat Intelligence Practitioners Summit-track.

 Op elk moment kunnen de livestream-presentaties gevolgd, herbekeken of gepauzeerd. worden

Bezoek voor meer informatie de website VB2020 localhost en WeLiveSecurity.com, waar het nieuwe onderzoek zal gepubliceerd worden. Volg zeker ook ESET research on Twitter voor de nieuwste berichten.