28.1.20

Data Protection Day: Aandacht voor cyberprivacy en -beveiliging


  
Op 28 januari 1981 werd het gegevensbeschermingsverdrag van de Raad van Europa, beter bekend als "Conventie 108", opengesteld voor ondertekening. Conventie 108, die wordt bijgewerkt naarmate de digitale wereld zich ontwikkelt, is het enige internationale verdrag van die aard. Om deze baanbrekende conventie te herdenken, heeft de Raad de gegevensbeschermingsdag gelanceerd en sinds 2007 wordt die elk jaar op 28 januari gevierd.

28 januari 2020 is de 14e jaarlijkse dag van de gegevensbescherming, die wereldwijd wordt gevierd, en buiten Europa als 'Privacy Day' is gekend. Dit initiatief heeft tot doel het bewustzijn in goede praktijken op het gebied van gegevensbescherming te vergroten en mensen te informeren over de risico's van illegale behandeling en oneerlijke verwerking van hun persoonlijke gegevens.

In 2020 is gegevensbescherming ontegensprekelijk belangrijker dan ooit. Vermits steeds meer technologie wordt gebruikt om uw informatie te verzamelen en voor reclame of verkoop aan derden  te gebruiken, vertegenwoordigen gegevens nu een enorme industrie. Terwijl bedrijven en financiële diensten online gaan, is er veel te verdienen voor cybercriminelen, die gelekte gegevens kunnen misbruiken om nietsvermoedende computergebruikers te bedriegen en te beroven.

Individuen klikken steeds gemakkelijker op “Akkoord” bij websites, toestellen en apps die toegang hebben tot hun persoonlijke gegevens. Het is gemakkelijk te begrijpen want we zijn bereid om onze privacy op een bepaald hoogte op te offeren voor het gemak. Deze Gegevensbeschermingsdag is echter het moment om na te gaan hoe, waar en wanneer u het recht op digitale privacy opgeeft en of dit wel een opoffering is die u bereid bent te doen.

Weinig mensen weten wat ze kunnen doen als hun rechten op gegevensbescherming geschonden zijn en deze informatie kan soms moeilijk toegankelijk zijn. Een goede manier om te weten of uw gegevens aangetast zijn door een datalek is naar haveibeenpwned.com te gaan, waar u verneemt of uw account is geschonden. Is dit het geval, dan wordt het ten zeerste aanbevolen uw wachtwoorden voor alle accounts bij te werken.
Als u denkt dat een bedrijf uw gegevens misbruikt, kunt u een klacht indienen bij uw nationale organisatie voor gegevensbescherming, die het zal onderzoeken en u binnen de 3 maanden zal informeren over het resultaat van uw klacht.

Om er zeker van te zijn dat uw gegevens in de toekomst veilig zijn, kunt u heel wat maatregelen treffen. Een eerste belangrijke stap is het installeren van betrouwbare cybersecurity-software maar er zijn nog een aantal zaken die u kunt doen om uw persoonlijke informatie te beschermen. Deze zijn onder andere het maken van sterke, unieke wachtwoorden voor al uw accounts; betrouwbare Wi-Fi-netwerken gebruiken; back-up en codering van uw gegevens; uw ongebruikte harde schijven wissen en ervoor te zorgen dat al uw software up-to-date is.

In een wereld waar data integraal deel uitmaakt van zoveel aspecten van ons leven zijn campagnes zoals Data Protection Day cruciaal om nog beter bewust te zijn van het belang om uw eigen gegevens te controleren. Wenst u meer te weten? Bezoek de website van de Europese Raad voor aanvullende informatie.