Snel en veilig
Kortere doorlooptijden en minder risico’s – dat zijn de twee belangrijkste thema’s op het gebied van internationale handel voor 2017. Wat andere relevante thema’s zijn en hoe bedrijven op die thema’s zijn ingesteld, toont een recent onderzoek.
De internationale handel bevindt zich op een kantelpunt. TTIP, het veel besproken handelsverdrag met de Verenigde Staten, staat ter discussie. De consequenties van CETA, het in de herfst 2016 ondertekende handelsverdrag met Canada, zijn nog onduidelijk. Ook de afnemende economische groei in China en de Brexit maken het lastig om betrouwbare voorspellingen te doen. Des te belangrijker is het dat bedrijven hun strategie op het gebied van global trade management regelmatig tegen het licht houden en aangeven welke uitdagingen voorrang verdienen.
Het jaarlijkse onderzoek ‘Global Trade Management Agenda’ van softwareleverancier AEB en de Baden-Württemberg Cooperative State University (DHBW) uit Stuttgart geeft antwoord op de vraag wat bedrijven beschouwen als de belangrijkste uitdagingen voor 2017. Bovenaan staat het thema snelheid; drie op de vier specialisten in logistiek in internationale handel noemen kortere lever- en doorlooptijden belangrijk of zelfs zeer belangrijk.
Ook in het onderzoek van vorig jaar stond dit thema al bovenaan de agenda. “De vraag van klanten naar snelle leveren groeit verder en werpt grote uitdagingen op voor bedrijven uit productie, handel, transport en logistiek”, zegt prof.dr. Dirk Hartel, verantwoordelijk voor de opleiding logistiek management aan de onderwijsinstelling uit Stuttgart en één van de onderzoekers. “Naast innovatieve ideeën en nieuwe technologieën zoals pakketzendingen met drones wordt vooral gevraagd om geoptimaliseerde en gestroomlijnde bedrijfsprocessen.”
Op dit punt zijn de meeste bedrijven goed gepositioneerd. Niet meer dan 41,2 procent van de ondervraagden ziet binnen het eigen bedrijf een noodzaak om doorlooptijden en levertijden te verkorten.
Topthema twee: reductie van de risico’s in de supply chain
Minimalisatie van de risico’s in de supply chain staat net als vorig jaar eveneens hoog op de agenda. Aan dit thema hecht twee derde van de ondervraagden (65 procent) een groot belang, waardoor het op plaatst twee staat. Niettemin stelt een meerderheid van de specialisten in logistiek en internationale handel dat hun bedrijf al goed scoort op dat vlak: slechts 42 procent geeft aan dat ze in meer of mindere mate tekort schieten als het gaat om reductie van risico’s.
De implementatie van douanetechnische veranderingen is voor 61,6 procent van de ondervraagden belangrijk of zeer belangrijk . Interessant is dat de keuze in het Verenigd Koninkrijk voor uittreding uit de EU nog geen wezenlijke impact heeft op deze score. Het referendum vond plaats tijdens het onderzoek, maar op dat moment was nog onduidelijk hoe de handelsbetrekkingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk eruit zouden zien en wat de consequenties van de Brexit zouden zijn.
Alle details in het volledige rapport
De uitkomsten zijn gebaseerd op een online onderzoek onder 330 specialisten in logistiek en internationale handel. Het volledige onderzoeksrapport is gratis te downloaden op www.aeb.com/gtm-studie.