11.8.15

ESET licht sluier van Operatie Potao Express op

Criminelen bespioneren waardevolle doelwitten en hun versleutelde data in Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland

ESET®, http://www.eset.com/int/, al meer dan twee decennia wereldwijd pionier in proactieve bescherming, presenteert operatie Potao Express, een uitgebreide analyse van dezelfde groep die verantwoordelijk is voor de Win32/Potao malware familie. Een gelijknamig rapport van ESET geeft technische details, beschrijft de verspreidingsmechanismen en de meest opmerkelijke aanvallen vanaf de eerste verschijning van de malware, in 2011, tot op heden.

Win32/Potao is spionage malware. Het werd meestal aangetroffen in Oekraïne en een aantal andere CIS landen waaronder Rusland, Georgië en Wit-Rusland. De Potao familie is een typische trojan voor cyberspionage die wachtwoorden en gevoelige informatie steelt om ze nadien aan te bieden aan criminelen voor hun op afstand bediende servers.

Vergelijkbaar met BlackEnergy, werd Potao gebruikt om de Oekraïnse regering, de landsverdediging en een vooraanstaande nieuwsdienst te bespioneren. Het werd ook gebruikt op leden van MMM  - een  populair financieel piramidespel in Rusland en Oekraïne. Naast talloze aanvallen is er nog een ander interessant element in Win32/Potao.

“Met ons onderzoek naar Win32/Potao kwam een erg interessante connectie aan het licht met de met een Russische versie van de inmiddels stopgezette populaire open-source encryptie software TrueCrypt,”zegt Robert Lipovsky, senior malware researcher bij ESET.

Na verder onderzoek ontdekten de vorsers van ESET een andere connectie tussen de als trojan fungerende TrueCrypt en de truecryptrussia.ru website, die niet alleen in specifieke gevallen besmette versleutelingssoftware leverde maar die ook fungeerde als een commando en controle (C&C) server voor de achterpoort.


Lees meer over Operation Potao Express: Analysis of a cyber-espionage toolkit on WeLiveSecurity.com.