21.1.22

Sociale media op de werkplek : wat men wel en niet moet doen in zake cyberbeveiliging - tips van ESET

 


Velen onder ons plaatsen foto's van ons dagelijks leven op sociale media. Het is een essentieel onderdeel geworden van ons leven, inclusief ons professioneel leven. Zo weten onze vrienden en kennissen wat we doen zonder dat we berichten hoeven te sturen, maar dit brengt ook risico's met zich mee die gevolgen kunnen hebben voor onze werkgevers, onze collega's of onszelf. In het ergste geval kan het onze job in gevaar brengen als we het bedrijfsbeleid schenden.

Uit een recent onderzoek (one recent survey) blijkt dat de meeste eigenaars van KMO’s beseffen dat het gebruik van sociale media door hun werknemers een bedreiging vormt voor de cyberveiligheid. Er zijn echter manieren voor werknemers om sociale media te gebruiken zonder zichzelf of hun werkgevers bloot te stellen aan onnodige risico's.

De bedrijfsrichtlijnen kennen

Als werknemer wilt u waarschijnlijk de referenties en imago van uw bedrijf aanprijzen om het merk en uw profiel nog beter in de verf te zetten. Hiervoor is sociale media een van de snelste en beste manieren. Zelfs als u te goeder trouw handelt door dit te promoten, doet u misschien meer kwaad dan goed en riskeert u zelfs de interne regels van uw bedrijf te overtreden.

Als u informatie over uw werk of uw werkgever wilt posten, kunt u best de richtlijnen en het beleid van het bedrijf met betrekking tot sociale media raadplegen. Als er geen richtlijnen zijn of als u niet zeker weet wat u wel of niet kunt doen, neem dan contact op met iemand van uw personeelsafdeling die op de hoogte moet zijn van al de bedrijfsrichtlijnen.

Wees voorzichtig bij het gebruik van apps op werktoestellen

De toestellen die door het bedrijf worden gegeven, zijn een steunpilaar van het bedrijfsleven. Hoewel ze voornamelijk worden gebruikt voor on- en off-site werk en collega's in staat stellen contact met u op te nemen in geval van nood, staan ​​bedrijven vaak toe dat ze voor persoonlijke zaken worden gebruikt. Maar dat betekent niet dat u kunt doen wat u wilt. Deze apparaten worden nog steeds gecontroleerd door beheerders, zijn verbonden met het bedrijfsnetwerk en veel van uw activiteiten kunnen gecontroleerd worden. Sociale media staan vol met oplichtingen en als u door phishing of scamming wordt misleid, kan dit de systemen van uw bedrijf compromitteren of besmetten met ransomware, keyloggers en andere malware.

LEES OOK: 7 ways malware can get into your device

Doorgaans zijn de bedrijven en beheerders verantwoordelijk voor de beveiliging. Ze moeten daarom de best praktijken op gebied van cyberbeveiliging implementeren, een gerenommeerde beveiligingsoplossing en een passende patchstrategie gebruiken. Maar dat betekent niet dat u niets moet doen. U moet uw apparaten updaten en patchen als u daarom gevraagd wordt. Houd ook rekening met veelvoorkomende oplichtingen die u op populaire sociale media zoals Facebook of Instagram kunt tegenkomen. Als u op links van dubieuze sites klikt die uw apparaten kunnen compromitteren, kunt u een berisping krijgen en, in het slechtste geval, zelfs ontslagen worden.

Deel niet te veel

Er is al veel gezegd over te veel delen op sociale media, of het nu gaat om uw persoonlijke leven of dat van de mensen rondom u, zoals uw familie, vrienden en zelfs uw kinderen. Hetzelfde geldt voor uw professionele leven: door te veel informatie over uw werk te delen, brengt uw ongewild uzelf en uw werkgever in gevaar. Het delen van te veel foto's van de werkplek geeft slechteriken een goed beeld van de omgeving en maakt het hen makkelijker als ze de fysieke beveiliging van het bedrijf willen testen. Naast uw persoonlijke gegevens kan het toevoegen van te veel informatie op sociale media tot identiteitsdiefstal leiden.

LEES OOK: OSINT 101: What is open source intelligence and how is it used?

Om de meeste risico's van te veel delen te verminderen, kunt u een aantal dingen doen. Het eenvoudigste is wat u deelt op sociale media te beperken en te organiseren - deel geen foto's of informatie die te veel zeggen over u, uw werkgever en zijn kantoren. Controleer uw sociale media-instellingen: niet alles wat u doet, moet met het grote publiek gedeeld worden, beperk dit tot mensen die u kent en vertrouwt. Het is ook nuttig om uw Facebook-privacy-instellingen te controleren. Pas deze  tips toe op uw hele online aanwezigheid, niet enkel op de werk-privékant.

Opgelet met foto's van de werkruimte 

Kantoorfoto's – bij u thuis of bij uw werkgever – zijn populair op sociale media, omdat we graag laten zien hoe hard we werken of hoe onze werkplek is ingericht. Maar deze foto's kunnen heel onthullend zijn als u niet oppast. Wat was er op uw bureaublad te zien toen u de foto nam? Het kan veel gevoelige informatie tonen - er kunnen documenten zijn met betrekking tot het intellectuele eigendom van uw werkgever of handelsgeheimen, een post-it kan uw inloggegevens laten zien, uw computerscherm kan gevoelige klantgegevens onthullen. U kunt dus wetten met betrekking tot gegevensregulering overtreden, met zware straffen voor uw werkgever als gevolg.

Het makkelijkste om te doen? Post die kantoorfoto niet. Als u het toch wilt publiceren, kijk dan eens goed naar uw bureaublad of iets zichtbaars op de foto een veiligheidsrisico kan vormen. Verwijder of bedek dan wat u hindert. Zelfs als u van plan bent om het donkerder te maken met software voor fotobewerking, loopt het niet altijd zoals verwacht als u niet goed weet hoe u die software moet gebruiken.

Laatste tips 

Navigeren door de wateren van sociale media in de jaren 2020 is niet eenvoudig, vooral nu slechteriken steeds creatiever worden met hun oplichtingen en strategieën om onze toestellen met malware te besmetten. De inzet is des te groter omdat mensen tegenwoordig alle aspecten van hun dag willen delen, inclusief hun werk. Het is een dreigingsvector die door cybercriminelen kan uitgebuit worden.

Risico’s beperken is niet erg moeilijk - u moet alert blijven en op uw hoede zijn voor wat u op sociale media tegenkomt, op de hoogte zijn van de bedrijfsrichtlijnen en de beste praktijken in cyberbeveiliging volgen die door uw IT-afdeling geïmplementeerd zijn. Doorgaans zou dit u op het rechte pad moeten houden en u tegen de meeste bedreigingen beschermen.

LEES OOK: Spring cleaning? Don’t forget about your digital footprint