19.11.20

 


Met welke uitdagingen worden ouders geconfronteerd in een ‘connected world’ en wat kunnen scholen en de overheid doen om kinderen veilig te houden?

Technologie is de afgelopen decennia niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Kinderen die vandaag worden geboren, zullen opgroeien in een wereld die zo goed als onherkenbaar is vergeleken met die waarin hun ouders zijn opgegroeid. Als kinderen hadden ouders van nu een tv en een computer, maar hun kinderen zullen opgroeien omringd door technologieën ingebed in een steeds meer geconnecteerde wereld.

Het opvoeden van kinderen kan tegenwoordig heel anders zijn dan de opvoeding die hun ouders hebben genoten. Voor ouders kan het ook een hele uitdaging zijn om hun kinderen online veilig te houden. Velen hebben geen formele opleiding genoten over hoe ze technologie op een veilig wijze kunnen gebruiken, maar zelfs zij die deze training hebben gehad, weten misschien niet hoe ze dit op een gemakkelijke en boeiende manier aan hun kinderen kunnen doorgeven.

Om meer te weten te komen, heeft ESET enkele van zijn medewerkers hierover vragen gesteld.

Wanneer ben je begonnen met je kinderen over cyberveiligheid te informeren?

Branislav,  vader van een dochter van 10: “Vanaf 5 jaar.  Door mijn rol bij ESET ben ik vroeg begonnen met de eerste lessen.

Zuzana, moeder van zonen van  12 en 3: “Zodra mijn kinderen deze toestellen zijn gaan gebruiken.

Kijk hoeveel volwassenen online aanbiedingen niet kunnen weerstaan. Hoe kunnen we dan van onze kinderen verwachten dat ze dit soort dingen zelf weten? "

Edo, vader van een dochter van 11 en een zoon van 7: “Rond de leeftijd van 5 - zodra ze deze toestellen konden gebruiken, bijvoorbeeld om video's te bekijken en apps gingen gebruiken.”

James, vader van zonen van 11 en 9: “Vanaf de leeftijd van 5 of 6 jaar. Ik werkte toen al in IT en wilde hun interactie met internet wat uitstellen. "

Welke moeilijkheden heb je ondervonden met je kinderen en hun telefoons / hun cyberbeveiliging?

Branislav: “Jonge kinderen hebben geen notie van privacy en daarom ook geen reden om iets privé te houden omdat ze geen privégegevens hebben, of zelfs maar weten hoe het internet werkt. De belangrijkste verandering kwam toen mijn dochter op 9-jarige leeftijd haar eigen smartphone kreeg. Het was de eerste keer dat ze privégegevens, zoals berichten en foto's, op internet kon posten. Toen kreeg zij uitleg over de risico's door het lekken van privé-informatie op internet, het waarom en hoe wachtwoorden en vingerafdrukken te gebruiken om haar smartphone te ontgrendelen.

Zuzana: "Ik weet niet of ik hier genoeg ruimte heb om ze allemaal op te sommen! Te veel tijd besteden aan deze toestellen, apps gebruiken die niet geschikt zijn voor hun leeftijd, browsen, online inhoud, games, misbruik van oma's creditcard, online vreemden vertrouwen, cyber-pesten ... "

Edo: “Als mijn kinderen op YouTube of andere apps zitten, worden ze vaak gerelateerde inhoud aanbevolen, zoals apps, links of video's die misschien niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Doorgaans zijn sociale media niet gereguleerd en kunnen de sociale mediacontacten van mijn kinderen ook ongepaste inhoud delen. "

James: “Met telefoontoestellen ging het vrij gemakkelijk tot de leeftijd van 9 of 10. Toen kwamen er buitenschoolse activiteiten waarbij onze oudste zelfstandig door de straten rond de school moest lopen. De meeste kinderen hadden al een telefoon, maar we wilden ons kind geen smartphone geven, dus vonden we een oude Nokia met drie of vier games die al opgeladen waren. Nu, twee jaar later, heeft ze een smartphone maar geen dataplan. We wilden nog steeds wachten, maar op het hoogtepunt van de lockdown door corona moest ze via versleutelde berichten gemakkelijker verbinding kunnen maken met leraren, andere kinderen en zelfs het hele gezin. Ze heeft dus eindelijk een smartphone, maar de regel die we stellen is dat ze enkel thuis verbinding mag maken en niet over de extra communicatie-apps beschikt. Een keer per maand controleer ik de games / apps op haar telefoon. "

Wat zijn je beste tips om kinderen te leren hun technologie veilig te gebruiken?

Branislav:

• Gebruik wachtwoorden of biometrische methodes om je smartphone te beveiligen.

• Denk twee keer na voor je foto's van jezelf of je dierbaren deelt - weet dat als je iets op internet deelt, het daarvoor altijd blijft en in veel gevallen kan je daar niets aan veranderen.

• Controleer je bronnen als je iets op internet zoekt. YouTubers of influencers zijn niet per se slimmer dan jij, dus het is essentieel om de betrouwbaarheid van een nieuwsbron te controleren.

Zuzana:

• Stel gezinsregels vast voor het gebruik van toestellen – en dit voor alle gezinsleden.

• Probeer een boeiende manier te vinden om je kinderen te begeleiden in de online wereld, bijvoorbeeld met behulp van video's of quizzen, en doet dit samen met hen. Wees geïnteresseerd in wat je kinderen online doen en spreek met hen over de games en apps die ze leuk vinden en hun ervaringen.

Edo:

• Reageer nooit op onbekende contacten - je weet nooit wat hun bedoelingen zijn.

• Deel geen persoonlijke gegevens (leeftijd, adres, enz.).

• Klik niet op advertenties, aangezien deze misschien niet geschikt zijn.

• Houd je toestel vergrendeld - je wilt toch niet dat iemand je foto's steelt.

James:

• Als we onze kinderen willen laten zien dat een toepassing of technologie gevaarlijk kan zijn, moeten we concrete voorbeelden vinden om ons punt duidelijk te maken. Doorgaans zijn er in technologie veel voorbeelden van producten die eerst op de markt werden geïntroduceerd en wat later schadelijk bleken te zijn.

• Probeer eerlijk te zijn en laat zien dat je luistert. Als je een game of het script van een show kent, kun je er opmerkingen over maken en dingen vergelijken die kinderen absoluut moeten weten.

• Gebruik software voor ouderlijk toezicht om de schermtijd te beperken.

Als je wil weten wat ouders, leerkrachten en de overheid kunnen doen om kinderen te beschermen, bekijk dan onze vragen en antwoorden  Inzicht in de gewoonten van kinderen, openhartige gesprekken over hoe je online veilig kunt blijven, vertrouwde antivirussoftware, zoals ESET Mobile Security, op de mobiele telefoon van je kinderen kunnen het risico voor hen verminderen.