1.10.20

De European Cybersecurity Month belangrijker dan ooit tevoren! Waarom?

Sinds 2012 is oktober de European Cybersecurity Month (ECSM - Maand van de Europese cyberbeveiliging). Door de gebeurtenissen van dit jaar is deze campagne nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Bewustmaking van het belang van cyberbeveiliging is altijd een topprioriteit geweest, maar dit jaar zijn de cyberdreigingen enorm toegenomen omdat cybercriminelen proberen te profiteren van de angst en onzekerheid veroorzaakt door de COVID-19-crisis.

Deze crisis heeft de digitalisering van het dagelijks leven versneld, waardoor oplichters meer kansen krijgen om zich op potentiële slachtoffers, zowel individuen als bedrijven, te richten. Het is daarom zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen bewust zijn van de wijze waarop ze zichzelf online veilig kunnen houden.

ECSM is de jaarlijkse campagne van het Agentschap van de Europese Unie voor Cybersecurity (ENISA) en de Europese Commissie. Het is bedoeld om de cyberbeveiliging onder burgers en organisaties in heel Europa te bevorderen, door up-to-date online beveiligingsinformatie, deskundig advies en beste praktijken te delen.

Dit jaar is het officiële motto van ECSM "Think Before U Click", om te benadrukken hoe waardevol het is om geïnformeerd te worden over “online hygiënepraktijken” bij het identificeren en vermijden van cyberdreigingen. De hele maand focust de campagne op twee thema's. Het eerste, “Digital Skills” (Digitale vaardigheden), is bedoeld om deelnemers informatie te verstrekken over e-privacy-onderwerpen zoals bescherming van persoonsgegevens, cyberpesten en cyberstalking. Het tweede, “Cyber Scams”, zal inzichten delen in actuele en potentiële cyberdreigingen zoals phishing, het in gevaar brengen van businessmails en online shoppingfraude.

In heel Europa zullen honderden activiteiten plaatshebben om digitale veiligheid en online hygiëne te promoten, waaronder conferenties, workshops, trainingssessies, webinars, presentaties en meer. Bovendien zullen ENISA en zijn partners rapporten publiceren en deskundig advies geven over verschillende cybersecurity-onderwerpen.

Wil je meedoen? Ga naar de ECSM-website om alle activiteiten en evenementen in heel Europa te bekijken, en doe mee aan de campagne om het cyberveiligheidsbewustzijn te bevorderen.