11.2.20

De Top 5 van de invloedrijke vrouwen in de informatica



Sinds zijn oprichting in 2015 is de Internationale dag voor vrouwen in de wetenschap een dag om de prestaties van vrouwen over de hele wereld te erkennen, toe te juichen en om erover na te denken. Gevierd op 11 februari, is het een gelegenheid om de vrouwen die ons inspireren te herdenken. Bij deze gelegenheid herdenkt ESET vijf vrouwen die bekend staan voor hun werk op  gebied van informatica. Van Ada Lovelace, uit het middan van de negentiende eeuw en geprezen als de eerste computerprogrammeur, tot Caterina Fake,  mede-oprichtster van Flickr. Deze vrouwen hebben een enorme impact gehad en niet enkel op computertechnologieën maar ook op de hele wereld.

Ada Lovelace
Ada Lovelace werd geboren in 1815. Ze werkte nauw samen met Charles Babbage, die als eerst een digitale programmeerbare computer bedacht. In haar nota’s over de ‘Analytical Engine’, een erg complexe wiskundige machine, toonde Lovelace dat ze de  informatica  goed begreep wat een eeuw lang ongeëvenaard zou blijven. Ze schreef een aantal computerprogramma's voor de machine, waardoor ze de titel van eerste computerprogrammeur uit de geschiedenis verdient.
Lovelace ging de opvatting van Babbage over de vroege computer verder uitwerken en besefte dat de Analytical Engine zowel symbolen als getallen kon verwerken. Zo bedacht ze  een computer voor algemene doeleinden, die niet alleen complexe bedragen zou kunnen berekenen maar ook muziek zou componeren en afbeeldingen zou creëren. In het midden van de negentiende eeuw was dit een baanbrekend idee.

Zuster Mary Kenneth Keller
Hoewel computers misschien een ongebruikelijke onderwerp voor een non lijken, was zuster Mary Kenneth Keller de eerste vrouw die in de VS, in 1965, een Ph.D. in informatica behaalde aan de universiteit van Wisconsin. Als afgestudeerde hielp ze bij het ontwikkelen van BASIC (Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code), een computertaal die de nullen en enen van computercode in een meer eenvoudige en intuïtieve vorm vertaalde. Zuster Mary richtte de computerafdeling  van de staat Iowa op  alsook een masteropleiding voor toepassingen in de informatica. Ze was eveneens een gepassioneerde voorstander van vrouwen in de informatica.

Shafi Goldwasser
Shafi Goldwasser heeft niet alleen twee maal de Gödel-prijs gewonnen, ze was ook de winnares, in 2012, van de Turing Award voor haar werk in cryptografie en behaalde ook een groot aantal andere prijzen. Goldwasser maakte deel uit van het team dat voor het eerst de nulkennis bedacht  en is de mede-uitvindster van probabilistische codering, die de gouden standaard werd voor beveiliging van gegevenscodering. Haar werk in interactieve en nulproeven zorgde voor de veilige overdracht van informatie via het internet. Ze  opende ook de weg naar de technologie voor andere vrouwen.

Hedy Lamarr
Hedy Lamarr, een Hollywood-actrice en filmproducente, vond de technologie uit die de basis zou vormen voor de moderne WiFi-, GPS- en Bluetooth-communicatie. Samen met mede-uitvinder George Antheil, ontwikkelde Lamarr een toestel dat radiofrequenties met onregelmatige intervallen manipuleerde om een onbreekbare code te creëren  met een signaal dat niet kon gevolgd of  gestoord worden. Deze technologie vormde de technische ruggengraat voor WiFi- en Bluetooth-apparaten. In 2014, veertien jaar na haar dood,  werd Lamarr opgenomen in de National Inventors Hall of Fame als erkenning voor haar inspirerende werk.

Caterina Fake
In 2004 was Caterina Fake mede-uitvindster van  Flickr, een van de eerste websites voor het uploaden van foto's, die een grote populariteit kende. Ze stond ook aan het hoofd van  de technologische ontwikkelingsgroep van Yahoo, en was verantwoordelijk voor  het innoveren van internetinteracties. Ze ging verder met het ontwikkelen van Hunch, een collectief intelligentie-aanbevelingssysteem. Fake werd voor haar prestaties door Bloomberg  en Forbes erkend en werd in de Time 100 opgenomen.

Door de geschiedenis van informatica heen hebben inspirerende vrouwen meegewerkt aan het ontwikkelen van computertalen, het creëren van foto-upload sites, het  mede-uitvinden van baanbrekende technologie en nog veel meer.

Vandaag blijven vrouwen innovaties op het gebied van informatica stimuleren en nemen ze de voortouw bij veel nieuwe opkomende technologieën. Wat nog komen zal,  kunnen we alleen maar raden.