12.6.15

UZ Brussel wint met het iKnow Portal de Innovatie prijs op de Agoria e-Health Awards 2015

               


Voor de vijfde editie van de Agoria e-Health Awards kregen de inrichters een record aantal inzendingen (26). De jury, samengesteld uit 15 deskundigen uit de gezondheidszorg, beoordeelde de projecten op basis van volgende criteria: innovatie, veiligheid, rendabiliteit, mobiele toepassingen en resultaat (financieel of medisch). In de praktijk moesten de geselecteerde projecten de burger ‘meer’ bieden – een betere service en meer veiligheid – tegen een lagere kostprijs.

Het UZ Brussel, met zijn iKnow Portal, werd beloond met de prijs voor Innovatie. Olivier Naeyaert, ICT verantwoordelijke UZ Brussel, licht toe: « Er bestond al een datawarehouse waarmee de gestructureerde gegevens –labo resultaten, analyse van medische beeldvorming, medicatie, antecedenten, ingrepen, doktersbezoeken, enz. – geanalyseerd worden en ter beschikking zijn voor onderzoek en patiëntbehandeling. Tot voor kort was het echter zeer moeilijk, nagenoeg onmogelijk, de niet gestructureerde klinische documenten –nota’s, brieven, enz. – te gebruiken. Om aan het brede spectrum aan vragen van onze clinici te beantwoorden, hebben we in samenwerking met InterSystems een oplossing ontwikkeld op basis van de ‘smart Indexing’ technologie van iKnow. De eerste domeinen waarbij deze technologie gebruikt werd, was neurochirurgie en cardiologie.  De specificiteit van onze oplossing is dat medische teksten automatisch geanalyseerd worden, zonder dat vooraf een model van de kennis in het specifieke domein nodig is.»

Met de iKnow technologie van InterSystems (Belgische ontwikkeling) heeft UZ Brussel toepassingen voor onderzoek kunnen ontwikkelen die rechtstreeks toegankelijk zijn voor clinici. Dagelijks analyseert een semantische engine duizenden teksten  om nieuwe concepten en onderlinge relaties te vinden. In een oogopslag vindt de gebruiker, in zijn eigen medisch domein, de meest voorkomende concepten, alsook gelijkaardige concepten en hij kan de relatie met andere concepten onderzoeken en eveneens de brontekst waarin het concept eerst voorkwam. Op basis van deze concepten kunnen automatisch patiëntgroepen gecreëerd worden om de zorg te verbeteren, klinische studies uit te voeren en wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen. Door synergie met de datawarehouse voor klinische gegevens, krijgt men een totaal beeld van de patiënt en kan men proactief patiënten vinden die kandidaat zijn voor een klinische studie.

Dit project werd in juni 2013 opgestart en het portaal is sinds april 2015 toegankelijk voor alle clinici van het hospitaal. De resultaten beantwoorden perfect aan de verwachtingen van de gebruikers en hebben een rechtstreekse en onrechtstreekse impact op de patiënten, de instelling, en de maatschappij. Dit wordt gemeten worden met instrumenten die hiervoor specifiek ontwikkeld werden.

Over InterSystems
InterSystems ontwikkelt geavanceerde softwaretechnologie die baanbrekende toepassingen mogelijk maken.  Toegewijd aan kwaliteit en met de focus op het succes van de kanten, levert InterSystems platforms op het gebied van data management, strategische interoperabiliteit en analyse in gebruik in de zorg, financiële dienstverlening, de overheid en vele andere industrietakken. In geselecteerde landen biedt InterSystems gebundelde zorgapplicaties aan gebaseerd op zijn kerntechnologie.  Opgericht in 1978, opereert InterSystems als private onderneming vanuit een hoofdkantoor in Cambridge, Massachusetts (VS) en vestigingen wereldwijd.  De producten worden dagelijks toegepast door miljoenen mensen in meer dan 100 landen.