5.6.20

Hoe veilig is het vergrendelingsscherm van je telefoon?



Van de eenvoudige toegangscode tot biometrische authenticatie zijn er heel wat opties om je Android-telefoon te vergrendelen. Maar hoe zit het met hun veiligheid?

Naarmate mensen gevoeliger worden voor de privacy en beveiliging van hun gegevens, zou men geneigd zijn te denken dat het beveiligen van hun telefoon met ten minste een of andere vorm van authenticatie nu heel gewoon zou zijn. Dit is echter ver van waar. Volgens een rapport van het Pew Research Center (report by the Pew Research Center) gebruikt bijna een derde van de Amerikanen geen enkele vorm van schermvergrendeling. ESET Research heeft hier over nagedacht toen het onderzocht hoe je de beveiliging van je telefoon in 2020 kunt verbeteren (how to improve the security of your phone in 2020).
Nu gaan we dieper in op de verschillende verificatiemethoden die Android-toestellen bieden.
Patroonvergrendeling
Een patroonvergrendeling, zoals de naam doet vermoeden, is een vergrendeling waarvoor de eigenaar een specifiek patroon moet invoeren om zijn apparaat te ontgrendelen. Dat patroon heeft  hijzelf bedacht. Wat de keuzes voor schermvergrendeling betreft, kunnen patroonvergrendelingen best worden beschouwd als een beveiligingsoptie van middelmatig niveau. Je gekrabbel kan zo eenvoudig zijn als het tekenen van een L of je kunt het patroon moeilijker maken door het een meer ingewikkelde vorm te geven. Hoe eenvoudiger het patroon, hoe gemakkelijker het is om die te kopiëren voor zij die over je schouder kijken.
Uit onderzoek is ook gebleken dat zij die over je schouder kijken erin slaagden het patroon 64,2% van de tijd opnieuw te creëren (recreating the swipe pattern 64.2% of the time) nadat ze er eenmaal naar gekeken hadden. Met meerdere kijkbeurten neemt het risico toe. De beveiliging kan ook verbeterd worden door feedbackregels uit te schakelen en te kiezen voor een meer ingewikkelde patroon. Alles goed overwogen, is een pincode of een wachtwoord over het algemeen een veiligere optie.
PIN / wachtwoord
Als je slim bent geweest en helemaal geen beveiliging hebt ingesteld op je Android-apparaten, ben je waarschijnlijk vertrouwd met de optie PIN-vergrendeling / wachtwoord, omdat dit de code is van je simkaart  die je moet invoeren wanneer je de telefoon uit- en weer aanzet. Bij veel Android-versies kan je een eenvoudige viercijferige code instellen, maar als je om je veiligheid geeft, kies je toch een veel langere pincode.
Als je de vergrendeling wilt verbeteren, moet je wellicht kiezen voor een wachtwoord dat letters, cijfers en speciale tekens bevat zodat het ten minste 8 tekens lang is. Misschien is het wat moeilijker om te onthouden en in te voeren, maar op de lange termijn zal je blij zijn dat je op veilig hebt gespeeld. Wil je echter de lat hoger leggen, dan kan je ook de functie inschakelen om je telefoon te wissen na een aantal mislukte inlogpogingen.
Biometrische vingerafdruk vergrendeling
Gelukkig voor sommigen onder ons is biometrische vergrendeling met vingerafdruk nog een andere optie. Deze  bestaan in verschillende soorten, sommige zijn stand-alone vergrendelingen, andere zijn opgenomen in toetsen en de nieuwste zijn verborgen in het smartphonescherm. De reden hiervoor is dat het vingerafdrukvergrendeling kan worden beschouwd als een van de snelste manieren om een telefoon te beveiligen. Door je vinger op de lezer te plaatsen, wordt je telefoon binnen een fractie van een seconde ontgrendeld.
Maar is het waterdicht? Als het doorsneemensen betreft, is het zeer te betwijfelen of een slechterik de beproeving zou doorstaan ​​om te proberen een biometrisch vergrendeling  te kraken. Toch is het omzeilen van een dergelijke vergrendeling niet helemaal onmogelijk. Vingerafdrukken kunnen van foto's en andere bronnen gestolen worden en vervolgens opnieuw worden gemaakt, zelfs met alleen 2D-afdrukken, en zo gebruikt worden om de biometrische vergrendeling te omzeilen (used to bypass biometric locks). In 2017 kon één veiligheidsonderzoeker de vingerafdruk van de Duitse minister van Defensie (Germany’s Minister of Defense) vanaf foto's met een hoge resolutie gewoon nabootsen.
Gezichtsscan
Deze biometrische vergrendeling doet precies wat het zegt: het scant je gezicht. Hoewel je zou kunnen denken dat de werkwijze vrij geavanceerd is en een groot aantal technologische wonderen inhoudt, is het in feite afhankelijk van je camera aan de voorkant en wat software. De camera scant een afbeelding van je gezicht en gebruikt vervolgens een algoritme voor gezichtsherkenning om je gezicht te verifiëren. De snelheid van het ontgrendelen hangt ook af van je telefoon en de kwaliteit van de camera aan de voorkant.
Deze maatregel is niet per se zo veilig en een slechterik kan je telefoon voor de gek houden met een foto van je gezicht. Onderzoekers voerden een test uit op 110 verschillende smartphones (110 different smartphones)en wat ze vonden, leverde geen mooi plaatje op.  Een biometrisch vergrendeling met vingerafdruk in combinatie met een toegangscode is een veiligere manier van omgaan.
Merkspecifieke kenmerken
Verschillende merken smartphones zetten ook in op biometrische beveiligingsmaatregelen door hun toestellen van speciale functies te voorzien om de beveiliging ervan te versterken. Deze variëren van verschillende niveaus van gezichtsscans tot irisscans. Samsung heeft bijvoorbeeld een eigen versie van de irisscan, die vrij eenvoudig is om in te stellen. Het overweegt of je een bril draagt ​​of niet. De technologie maakt gebruik van een infrarood-LED om je ogen te verlichten, terwijl een camera met smalle focus het irispatroon vastlegt zodat de smartphone die informatie kan verwerken. Het klinkt erg high-tech, maar is het wel veilig? Een team van White hat-hackers die een camera met een infraroodfunctie gebruikte, slaagde erin de eerste telefoons van Samsung, voorzien van deze functie, te misleiden (trick the first of Samsung’s phones).

Eindoordeel
Er bestaan een groot aantal vergrendelingsopties. Het is altijd verstandig om een combinatie van functies te kiezen en niet op slechts één te vertrouwen. Maar misschien wel de veiligste optie in deze lijst is de betrouwbare pincode of het wachtwoord van voldoende lengte, met daarna een vingerafdrukscan. Welke optie je ook kiest, het is altijd slim om vooruit te plannen. Als je nu je telefoon beveiligt, vermijd je in de toekomst misschien vervelende kopzorgen.