5.12.13

Shoppen op het internet - 12 tips voor geslaagde eindejaarsaankopen!

Tijdens de eindejaar periode van 2013 mogen we ons opnieuw verwachten aan een sterke stijging in het aantal online aankopen. Dat wil helaas zeggen dat er wellicht ook weer meer cybercriminelen op de loer liggen. Zij proberen hun aankopen te doen op uw kosten. Het gaat om criminelen die uit zijn op uw kredietkaartgegevens of bankrekeningnummer voor de aankoop van hun cadeautjes. Ze proberen ook uw persoonlijke gegevens te stelen om die daarna te verkopen.

Hieronder vindt u twaalf tips van het ESET onderzoekteam. Zo vermijdt u dat u zich laat afzetten tijdens uw online zoektocht naar eindejaarsgeschenken.

U wil shoppen? Eerst schoonmaken!
Voor u met vakantie vertrekt, controleert u de toestand van uw wagen. Bij online shoppen geldt hetzelfde principe. Uw laptop heeft mogelijk wat extra aandacht nodig voor u zich aan online shoppen waagt. Verbeter de beveiliging van uw toestel door uw browser, applicaties en plug-ins te updaten en zo mogelijke veiligheidsrisico’s weg te nemen. Het loont echt de moeite om na te gaan of u wel met de meest recente oplossingen werkt. Zorg voor een waterdichte beveiliging van uw besturingssysteem en antimalware-oplossing voor u aankopen gaat doen. Zo worden besmetting met malware en andere mogelijke gevaren vermeden en kunt u in alle veiligheid genieten van de eindejaarsfeesten.

U herkent de site niet? Wees voorzichtig!
Doe alleen aankopen op websites waarvan u weet dat ze betrouwbaar zijn, die een precieze omschrijving van de voorgestelde producten geven en die de bestellingen correct en snel leveren. Wanneer u op zoek bent naar de populairste spullen van het moment, weet dan dat er cybercriminelen in de buurt kunnen zijn. Zij stellen zich bijzonder listig op, zeker als ze weten dat u een aankoop hebt gedaan en een levering verwacht. Wat die leveringsdatum betreft, vermijdt online de leveranciers waarvan geweten is dat ze de afgesproken data niet respecteren of zich vaak vergissen bij de levering van bestellingen.

U surft op veel verschillende sites? Gebruik dan niet uw echte paswoorden!
Vier op vijf internetgebruikers kregen dit jaar geen toegang tot een website omdat ze hun paswoord waren verloren of vergeten. Dat brengt u wellicht in de verleiding om online overal hetzelfde paswoord te gebruiken. Dat doet u beter niet! Als u toch ergens een paswoord hergebruikt, zorg er dan voor dat u het makkelijk kunt vervangen door een ander. Vermijd dat er een link is met de belangrijke paswoorden die u gebruikt voor e-mail of internetbankieren. Een goede tip: maak een ‘wegwerpadres’ aan om u aan te melden bij de diverse online shops waar u inkopen wil doen. Zo ontvangt u na de eindejaarsfeesten niet allerhande promotionele berichten op uw echte e-mailadres.

De prijs is te gek? Pas op!
Wanneer iets te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal echt zo. Vermijd daarom links die spullen, diensten of cadeaubonnen beloven tegen super lage prijzen. Daar is heel waarschijnlijk iets mis mee. Idem voor links die u via sms ontvangt. Heel vaak gaat het bij de voorgestelde kortingen - die zogezegd maar 24 uur geldig zijn - om oplichterij. Gebruik Google om na te gaan wat anderen zeggen over het aanbod of het bedrijf.

Denk aan de veiligheid van uw aankoop. Koop alleen via pc, niet via smartphone
Wanneer u op een website een bestelling plaatst, let er dan op dat het via een SSL-verbinding gebeurt. Dat is de standaard voor beveiligde internettransacties. U herkent zo’n verbinding aan het slotje dat in uw browser staat afgebeeld. Ziet u dat symbool niet, kijk dan de link van de internetpagina na. Voor het adres van de pagina moet er https of shttp staan, in plaats van het gewone http. Het is makkelijker om die dingen te controleren op een pc dan op een smartphone of tablet. Een SSL-verbinding encrypteert de uitwisseling van informatie - zoals de gegevens van uw kredietkaart - en zorgt ervoor dat ze voor een buitenstaander niet leesbaar is. U twijfelt aan een site? Zoek de naam dan snel even op via Google, en voeg er de termen ‘scam’ of ‘fraud’ aan toe. U zult meteen zien of er in het verleden problemen mee waren.

Een aanbod dat morgen afloopt? Niet vertrouwen!
Een dringend aanbod dat u bereikt via een bulkmail, of zogezegd via vrienden of een sociaal netwerk? Niet vertrouwen! Overal duiken pogingen tot oplichting op, zelfs op Pinterest. Wees bijzonder voorzichtig wanneer de boodschap in slecht Nederlands of gebrekkig Engels is opgesteld, of op het eerste gezicht niet lijkt te kloppen. Als u denkt dat het aanbod echt is, open dan de browser en tik de naam van het bedrijf in de adresbalk. Op die manier vermijdt u dat u via de link uit de e-mail naar een valse site wordt afgeleid. Daar zouden cybercriminelen proberen om uw persoonlijke informatie te achterhalen, om die daarna te verkopen op de zwarte markt van gestolen data.

Vermijd aankopen via een onbeveiligde hotspot
Surft u via WIFI - thuis of via een hotspot - om online aankopen te doen? Check dan eerst of de verbinding beveiligd is. Kijk of het symbool met het slotje verschijnt wanneer u de verbinding maakt. Vermijd aankooptransacties via een publieke hotspot. U kunt beter uw smartphone gebruiken en op het 3G- of 4G-netwerk gaan. Een klein extra bedrag op de factuur weegt niet op tegen het risico dat iemand met uw kredietkaartgegevens gaat lopen. U wil toch niet dat iemand uw persoonlijke gegevens bemachtigt als u ze draadloos doorstuurt via een laptop, smartphone of tablet.

Het hypste gadget aangekocht? Is het veilig voor kinderen?
veel gadgets beschikken over een ingebouwd systeem om kinderen te beschermen tegen websites die alleen voor volwassenen bedoeld zijn. Zorg ervoor dat die beveiliging is ingeschakeld vόόr de kinderen met hun geschenk aan de slag gaan. Apple iOS biedt voor de iPhone, iPod touch en iPad een reeks parameters aan waarmee u de toegang kunt regelen in functie van de leeftijd van de gebruiker. Het systeem laat ook toe de toegang tot apps te blokkeren – zoals apps voor online aankopen. Zo beschermt u uzelf tegen een snel oplopende factuur mochten kinderen onbewust online zaken aankopen. Ook de Kindle Fire van Amazon beschikt over een indrukwekkend aantal opties om kinderen te beschermen. Idem voor Windows 8, dat de parental controls van het besturingssysteem heeft verbeterd. U kunt het internetgebruik van uw kinderen ermee controleren. Het systeem rapporteert er iedere week over. Het volstaat te weten met welke toestellen uw kinderen online kunnen gaan. Denk eraan dat de meeste spelconsoles internettoegang toelaten. Xbox en Nintendo DS bieden aan ouders de mogelijkheid om de toegang te blokkeren tot sites die ongepast zijn voor kinderen. Het volstaat om van die mogelijkheden gebruik te maken, wat veel ouders in de praktijk echter niet doen.

Gebruik een kredietkaart
Bent u toch opgelicht en probeert u uw geld terug te krijgen? Dan hebt u meer kans op slagen wanneer de transactie niet met een debietkaart, maar met een kredietkaart gebeurde. Kredietkaarten bieden garanties tegen fraude, debietkaarten niet. Tal van leveranciers verkiezen de debietkaart omdat de transactiekosten lager zijn. Dat is echter niet uw probleem. Met een kredietkaart brengt u een extra beschermlaag aan tussen u en de cybercriminelen.

Te veel informatie? Verdacht!
Sommige malware slaagt erin om extra vragen toe te voegen aan online vragenlijsten. Wanneer een online shop u vraagt naar informatie die niets te maken heeft met uw aankoop - zoals uw rijksregisternummer bij de aankoop van een boeket bloemen - verbreek dan de transactie en zorg onmiddellijk voor een update van uw antimalware-oplossing.

Reken niet op geld omdat u enkele vragen hebt beantwoord…
Sommige sites houden echte tevredenheidenquêtes onder hun klanten. Maar wanneer er een pop-up verschijnt die u een grote som geld of een cadeaubon van duizend euro belooft als u antwoordt op een eenvoudige vraag als ‘Coca of Pepsi ?’, dan sluit u dat venster best meteen en gaat u beter ergens anders surfen. Vul zeker ook uw gsm-nummer niet in, tenzij u achteraf graag een factuur krijgt voor allerhande diensten waar u nooit om heeft gevraagd. Ook op de sociale media circuleren er allerhande frauduleuze voorstellen. De Social Media Scanner van ESET laat u toe om snel en gratis de betrouwbaarheid van links te controleren.

Blijf waakzaam, ook na de feesten
Na de eindejaarsfeesten wenst u wellicht niet onmiddellijk naar het maandoverzicht van uw kredietkaart te kijken. Als u het slachtoffer was van online oplichting, is het nochtans op dat overzicht dat u het zult merken. Overloop het document nauwkeurig om te zien of er transacties op staan die u niet herkent. Wanneer u nog nooit in Rusland bent geweest en niemand kent die in de buurt van Moskou woont, dan mag u ervan uitgaan dat de aankoop van computermateriaal of de fondsentransfers frauduleuze verrichtingen zijn. Hoe sneller u reageert, hoe groter de kans dat u uw geld terugziet.

Hou ons eenvoudige advies in gedachten en besef dat zaken die te mooi zijn om waar te zijn, inderdaad meestal niet waar zijn. Dat is op uw computer niet anders dan in het echte leven, ook in de eindejaar periode. Het is niet altijd leuk om zo waakzaam te moeten zijn, maar het heeft zeker zijn nut. En wanneer u nu al vindt dat u eigenlijk niet genoeg tijd heeft om al uw eindejaar inkopen te doen, dan heeft u zeker geen tijd om alles te moeten overdoen omdat u online werd opgelicht.

Voor de eindejaarsfeesten genieten alle licenties uit het gamma ESET Home Edition gratis van 6 maanden bijkomende bescherming. De licenties die tussen 1 december en 15 januari zijn aangekocht, worden automatisch met 6 maanden verlengd – een licentie voor 12 maanden blijft 18 maanden geldig en een voor 24 maanden duurt 30 maanden.


Om een antivirus specialist van ESET, een gebruiker te spreken of een product te testen, zijn
we tot uw dienst:
   
Catherine d'Adesky                                           
catherine@keycommunications.be                      www.eset.lu