28.2.18

Attingo waarschuwt: het risico op gegevensverlies door kou wordt meestal onderschat



Kou kan harde schijven en flash-geheugen beschadigen

De huidige temperatuursveranderingen rond het vriespunt veroorzaken niet alleen problemen voor mensen, maar zorgen er ook voor dat harde schijven, SSD's en andere elektrische apparaten en gegevensdragers zich letterlijk in het zweet werken.

Kortsluiting door condensatie
Wie in een restaurant een frisdrankje bestelt, zal zien dat er na korte tijd condens op de buitenkant van het glas verschijnt. Hetzelfde effect kan optreden wanneer laptops in de auto worden achtergelaten en meerdere uren aan kou worden blootgesteld. Wanneer de laptop onmiddellijk in deze toestand wordt ingeschakeld, stijgt de temperatuur binnen in de laptop binnen enkele minuten met 30-40° C. "Condensatie op elektronische componenten kan leiden tot kortsluiting of zelfs fysieke schade", zegt Robbert Brans Managing Director van Attingo. Het is verstandig elektronische apparaten om die reden voldoende tijd te geven om te acclimatiseren. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor elektronica die per pakketdienst wordt afgeleverd en enkele uren in een koude bestelwagen is bewaard.

Harde schijf, SSD of USB-stick kapot - wat te doen?
Kortsluiting kan er toe leiden dat de lees- en schrijfkoppen van een harddisk het begeven.
"Het eenvoudig vervangen van de schijf was met de technologie van vijftien jaar geleden nog mogelijk. Door de geavanceerde technologie die nu wordt gebruikt bestaat het gevaar dat parameters de gegevensdrager aansturen met onjuiste informatie, hetgeen vaak leidt tot gegevensverlies. Defecte harde schijven moeten daarom door experts worden hersteld om gevolgschade te voorkomen.
Attingo Datarecovery reconstrueert de verloren geloofde gegevens in haar eigen cleanroom laboratoria in Hamburg, Wenen en Amsterdam. In bijna alle gevallen kunnen de gegevens volledig worden hersteld.

Attingo Datarecovery
Attingo Data recovery is al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in dataherstel. Attingo redt data van zowel complexe RAID-systemen of servers als van harde schijven, tapes of USB-sticks. De onderneming heeft drie eigen hypermoderne ISO 9001:2015 gecertificeerde cleanroomlaboratoria.
-----