22.12.11

Tien aanbevelingen van ESET voor veilige eindejaarsaankopen op het net

December 2011 – Elk jaar doen we met zijn allen steeds meer eindejaarsaankopen op het net omdat het heel wat voordelen biedt : grote keuze, makkelijke levering thuis of op het werk en soms is de prijs zelfs voordeliger. Maar met de toename van het Internetverkeer nemen risico’s ook toe: diefstal van identiteit en van kredietkaartgegevens, oplichtingen, enz. Om zijn aankopen in alle veiligheid en sereniteit te doen is voorzichtigheid geboden. Het navolgen van de aanbevelingen van de onderzoekers van ESET kan ook heel wat hulp bieden.
1. De beveiliging van de computer nakijken
Net zoals men zijn auto nog even laat nakijken voor men aan een lange vakantierit begint, moet men ook zijn computer nakijken eer men aankopen gaat doen of op koopjesjacht gaat.
Men moet nagaan of de computer over een beveiligingsoplossing beschikt die actief is, goed geïnstalleerd en voorzien van de nieuwste updates.
Men moet nagaan of het besturingsysteem, de browser en de software die men gebruikt om online te kopen wel up to date is, en of de nieuwste patches wel degelijk gedownload werden.
Die twee aanbevelingen zullen de besmettingen en de oplichtingen verhinderen en zorgen voor de goede werking van de computer.
2. Uitkijken waar men terecht komt!
Men moet enkel aankopen doen op sites waarvan men de reputatie kan nagaan en die hun afspraken nakomen. Deze sites moeten nauwkeurige informatie verstrekken in verband met prijzen, wijze van betalen, leveringstermijn en de mogelijkheid bieden om, indien nodig, de dienst naverkoop te contacteren. In geval van twijfel moet men niet aarzelen de sites van consumentenorganisaties te raadplegen om er nuttige informatie te vinden of raad te vragen.
3. Opgelet met de « zaak van de eeuw » !
Op zijn tellen passen als een site met een bijzonder aantrekkelijke aanbieding uitpakt. Het is vaak te mooi om waar te zijn. Heel wat sites zijn gespecialiseerd in agressieve promoties en hanteren min of meer dezelfde prijzen. Het is dus uitkijken geblazen als men op Internet een weergaloze aanbieding vindt. Het zou wel eens een oplichterij kunnen zijn. Bij twijfel, gaat men best eerst kijken op sites waar prijzen vergeleken worden. Deze sites genieten van de betrouwbaarheid van de andere sites die eerlijk hun producten aanbieden. Net zoals bij contracten die in het dagelijkse leven worden getekend, moet men systematisch nagaan welke de verbintenissen en voorwaarden zijn die men onderschrijft bij een speciaal aanbod.
4. Beveiligde transacties!
Op Internet loopt men het grootste risico bij de betaling. Men moet er dus bijzonder veel aandacht aan besteden. Als de bankgegevens worden opgevraagd, moet men er zeker van zijn dat de site een protocol voor beveiligde gegevensuitwisseling gebruikt. Hiervoor moet het adres van de site beginnen met https of shttp. In dit geval vermelden sommige browsers de naam van een gekende organisatie of verschijnt een hangslot of ook een groene streep als vertrouwensteken naast het adres van de site waarop men zich bevindt. De SSL protocol versleutelt de gegevens die verzonden worden en meer bepaald het nummer van de kredietkaart. Sommige sites bieden een verificatiesysteem - 3-D Secure – waarbij de identiteit wordt bevestigd via een code voor eenmalig gebruik of vooraf bepaald door de kredietkaarthouder. Tot slot, in geval van twijfel over de betalingswijze (bank of operator) die door de site wordt aangeboden, moet men zeker niet nalaten diens betrouwbaarheid te onderzoeken.
5. Haast en spoed…
Men moet op zijn hoede zijn voor chronoaanbiedingen die via e-mail/spam of sociale netwerken binnenkomen en des te meer als het bericht in een vreemde taal is of in gebrekkig Nederlands. Als men de betrouwbaarheid wil nagaan moet men NOOIT rechtstreeks op de link klikken die in deze berichten voorkomt. Men doet er beter aan om via de browser informatie over de site in te winnen. Enkele ogenblikken van voorzichtigheid kunnen verhinderen dat men het voorwerp wordt van een oplichterij of dat de persoonlijk gegevens gestolen en verder doorverkocht worden.
6. Opgelet voor publieke netwerken!
Men moet vermijden zijn aankopen te doen via puiblieke WiFi netwerken of men moet zich ervan vergewissen dat ze werkelijk beveiligd zijn dankzij het icoontje met het hangslot naast de naam van het netwerk. Door in te loggen zonder dit na te kijken, stelt men zich bloot aan het risico dat de eigen gegevens (kredietkaartnummer) naar een andere site of een andere computer doorgestuurd worden.
7. De kredietkaart verkiezen
Sinds enkele jaren bieden e-commerce sites steeds meer betalingswijzen: kredietkaart, virtuele portefeuille, overschrijving, enz. Betalen bij levering blijft het veiligste maar wordt vandaag helaas weinig aangeboden. Daarom is de kredietkaart de minst gevaarlijke wijze om op Internet te betalen, want zelfs in geval van fraude met een rekening zullen de verzekeringen van de banken meestal tussenkomen en de gestolen fondsen vergoeden.
8. Te veel informatie = gevaar!
Bij transacties op het net worden systematisch persoonlijke gegevens opgevraagd om de identiteit te valideren. Soms kan een bepaalde soort malware echter velden toevoegen aan de aankoopformulieren. Als men vaststelt dat er bij een bestelling ongebruikelijke of ongepaste velden zijn (code van de bankkaart, enz.), is het aangewezen die transactie te stoppen en met een anti malware analyse te starten.
9. Geld of diensten worden aangeboden: uitkijken!
Op sommige sites kunnen er aanbiedingen zijn waarbij men punten of zelfs geld kan winnen als men een vragenlijst beantwoordt of persoonlijke gegevens invult (telefoonnummer, jaarlijkse bezoldiging, enz.). Hier is eveneens de grootste voorzichtigheid geboden want het kan leiden tot het onderschrijven van bepaalde verplichtingen of de gegevens kunnen gewoonweg toegevoegd worden aan een database waarvan het gebruik onbekend is (gegevens worden aan derden verhuurd, publiciteit mailings of spam). Men moet dus zeker controleren of de site wel degelijk de wettelijke regels, opgelegd door officiële organisaties, naleeft.
10. De bankrekening steeds controleren
Als de eindejaarsfeesten voorbij zijn, is het raadzaam alle verrichtingen op zijn bankrekening te controleren. Is men het slachtoffer van een oplichterij geweest, dan is dit misschien onopgemerkt gebleven. Stelt men een onbekende verrichting vast, dan moet dit onmiddellijk aan de bank gemeld worden. Ten slotte moet men altijd zijn bankrekening controleren in de komende weken of maanden want sommige oplichters wachten misschien betere tijden af voor ze hun slag slaan (koopjesperiode, schoolvakantie, enz.).

Neelie Kroes cherche 1500 volontaires au Grand-Duché de Luxembourg pour mesurer le haut débit

Neelie Kroes, Commissaire européen chargée de la Stratégie Numérique, soutient une étude sur le haut débit en Europe

1.500 volontaires recherchés au Grand-Duché de Luxembourg pour documenter les performances du haut débit et orienter les investissements de la Commission européenne dans le cadre de sa Stratégie Numérique

Décembre 2011: Neelie Kroes, Commissaire de la Commission européenne (CE) chargée de la Stratégie numérique, a apporté son soutien à une nouvelle étude qui a pour objectif de déterminer les vitesses réelles du “haut débit” dont bénéficient les consommateurs dans les 27 états-membres de l’UE ainsi qu’en Islande, en Norvège et en Croatie. Les résultats de cette étude aideront la CE à organiser l’attribution des fonds qu’elle compte allouer au très haut débit dans le cadre des objectifs de sa Stratégie numérique. Elle disposera aussi d’information quant à la qualité des services fournis aux consommateurs.
“Chacun, dans l’UE, devrait pouvoir tirer parti des avantages qu’offre un Internet placé sous le signe de l’ouverture et de la légalité, sans limitations voilées, sans dégradation du débit qu’on leur a promis”, a déclaré Neelie Kroes, commissaire européen chargée de la Stratégie Numérique. “Il nous faut collecter les informations à la source, auprès de consommateurs européens qui témoignent de la qualité réelle de leur accès haut débit. A l’aide de ces informations, nous pourrons identifier les pays qui ont le mieux réussi dans cette entreprise et ceux qui sont à la traîne. Cela nous permettra d’allouer le support et les investissements de la manière la plus appropriée.”
Pour mesurer les vitesses haut débit, l’étude fournira à un panel de volontaires un petit appareil qu’ils pourront brancher sur leur connexion haut débit. Afin de réunir un échantillon statistiquement représentatif, l’étude doit pouvoir s’appuyer sur plus de 100.000 volontaires, dont 1.500 au Grand-Duché de Luxemnourg.
Cette étude de la Commission européenne est placée sous le pilotage de SamKnows, spécialiste des mesures de haut débit.
“SamKnows a déjà collaboré avec des organismes au Royaume-Uni et aux Etats-Unis lors de projets similaires de mesure du haut débit. Notre objectif est de donner naissance à une norme globale en matière de mesure de performance du haut débit”, déclare Alex Salter, CEO de SamKnows. “En Europe, nous espérons constituer un comité de défense des consommateurs qui explore, à long terme, les problématiques liées aux services Internet. Nous espérons que la perspective de baliser la norme d’un service haut débit et que la possibilité qui leur est donnée de justifier des investissements substantiels, destinés à améliorer l’infrastructure de leur pays, motiveront un grand nombre de volontaires belges à adhérer à notre initiative.”
Le projet a été spécifiquement élaboré en vue d’obtenir un état des lieux précis des débits et de la fiabilité des services Internet à travers l’ensemble des états-membres de l’Union Européenne. Tant la Commission Européenne, les prestataires Internet, les régulateurs que les consommateurs auront accès aux résultats de l’étude une fois terminée.
Pour se porter volontaire, il suffit aux consommateurs de haut débit luxembourgeois de s’enregistrer via le site http://www.samknows.eu/. Après leur inscription, ils recevront un petit appareil (Whitebox), spécialement conçu pour la circonstance, qui se branche sur leur connexion Internet. Lorsque les consommateurs n’utilisent pas leur ligne haut débit, la Whitebox procède à une série de tests automatisés pour mesurer la vitesse et les performances de la connexion.

Note à l’attention des rédactions
Pour plus de détails sur le soutien qu’apporte Neelie Kroes à cette étude, veuillez consulter le site http://blogs.ec.europa.eu/neelie-kroes/how-fast-is-your-broadband/
Pour toute information complémentaire concernant la méthodologie utilisée pour ce projet et pour vous y associer, veuillez consulter le site http://www.samknows.eu/

A propos de SamKnows
L’objectif de SamKnows est de créer une norme globale en matière de mesure de performance du haut débit et de permettre aux organes de défense des consommateurs de services haut débit de se faire entendre et de susciter des actions tangibles. SamKnows, créé en 2003 par le concepteur de logiciels Sam Crawford, est un site Internet d’information aux consommateurs, dédié à la promotion d’un haut débit plus rapide. En 2008, Sam Crawford a développé une technologie novatrice de mesure du haut débit que SamKnows a mis, depuis lors, gratuitement à la disposition de consommateurs britanniques et américains. Pour ne citer que l’exemple britannique, SamKnows a démontré que les performances haut débit étaient inférieures de plus de 50% aux vitesses annoncées.
A propos du projet CE
SamKnows recherche actuellement des volontaires dans les états-membres de l’UE suivants: Allemagne, Autriche, Belgique, Bulgarie, Chypre, Danemark, Espagne, Estonie, Finlande, France, Grèce, Hongrie, Irlande, Italie, Lettonie, Lituanie, Luxembourg, Malte, Pays-Bas, Pologne, Portugal, République tchèque, Roumanie, Royaume-Uni, Slovaquie, Slovénie, Suède. Des volontaires sont également recherchés en Croatie, en Islande et en Norvège. Pour toute information complémentaire au sujet du projet et pour vous y associer, veuillez consulter le site http://www.samknows.eu/

Adviesbureau voor energievoorziening brengt databasesysteem voor intelligente elektriciteitsmeters

BTC AG krijgt InterSystems-onderscheiding voor revolutionaire applicatie

InterSystems Corporation, een der belangrijkste leveranciers van geavanceerde softwaretechnologieën, heeft bekendgemaakt dat het Duitse bedrijf Business Technology Consulting AG (BTC) de InterSystems-prijs 2011 voor revolutionaire applicaties heeft gewonnen. BTC AG, een technologiepartner van InterSystems, heeft de onderscheiding gekregen voor zijn Advanced Meter Management (AMM)-systeem.
BTC heeft zijn ‘Smarter Metering Suite’ – een geavanceerde, modulaire, procesgeoriënteerde en leveranciersonafhankelijke applicatie – uitgebreid met een integrale koppeling aan het krachtige InterSystems CACHÉ object-databasesysteem. Het op CACHÉ gebaseerde tijdreeks-management­systeem verzorgt de communicatie, de gegevensverwerking en -opslag van de enorme datavolumes, die afkomstig zijn van de intelligente elektriciteitsmeterss in geheel Duitsland. Het elektriciteitsverbruik laat zich hiermee registreren, analyseren en in rekening brengen.
Revolutionaire technologie levert de essentiële informatie
De Duitse overheid heeft in juni 2011 wettelijk vastgelegd dat iedere burger zijn of haar energieverbruik jaarlijks met 1,5% moet verminderen. Om dit doel te bereiken voorziet de wet in een systeem waarmee het stroomverbruik per woning inzichtelijk is te maken. De informatie, geleverd door intelligente kWh-meters, moet de burger in staat stellen het individuele energieverbruik terug te dringen. De verbruiksdata worden per kwartier vastgelegd en zijn ook uit te lezen door de energieleverancier.
De doelstellingen van de Europese Unie (EU) en de Duitse federale regering zijn dat 80% van alle Duitse huishoudens in 2020 uitgerust zullen zijn met intelligente stroomverbruikmeters. De EU wil dit ook voor de overige lidstaten bereiken. De plannen brengen zeer grote datastromen met zich mee, die snel verwerkt moeten worden. Een voorbeeld: een enkele middelgrote stad zoals Bochum met op dit moment 240.000 conventionele elektriciteitsmeters, zou elk uur ongeveer 960.000 kwartierdatasets produceren. Die informatie moet verwerkt, gearchiveerd en in sommige gevallen met tijdregistratie berekend worden.
CACHÉ verwerkt enorme datastromen in de helft van de tijd die relationele databases daarvoor nodig hebben
Voor de verwerking van deze datavolumes ondersteunt het tijdreeks-managementsysteem van het BTC AMM-systeem diverse database-platforms, al naar gelang de behoeften van de cliënt. Tijdens uitgebreide belastingstests “bleek CACHÉ het ideale platform … vergeleken met de geteste relationele databases. CACHÉ overtreft hun prestaties met een factor twee,” zei Dr. Stefan Baier, management consultant van BTC AG. Baier voorspelde dat door enige technische fine-tuning de CACHÉ-databaseprestaties nog verder zullen verbeteren dan het niveau dat in de stresstests werd bereikt.
Gemakkelijke installatie, een nagenoeg onbeperkte verschaalbaarheid, bliksemsnelle prestaties, een korte leercurve en geringe onderhoudseisen hebben bijgedragen aan het besluit CACHÉ te gaan ondersteunen. Dr. Markus Gerdes, product manager van de BTC AMM-applicatie, merkte op: “Alles is browser-georiënteerd, dat betekent dat iedereen met een elementaire database-ervaring CACHÉ kan installeren. Ook heeft CACHÉ een kortere leercurve dan die bij relationele databases, die altijd nog een databasebeheerder vereisen, met diepgaande kennis om vooraf vragen te beantwoorden en om onaangename verrassingen na de installatie te voorkomen. Kortom: CACHÉ is een geavanceerd, zeer krachtig database-systeem dat uitgebreide functionaliteiten combineert met geringe onderhoudseisen, en dat geen databasebeheerder nodig heeft.”
InterSystems heeft ook technische ondersteuning op het hoogste niveau geboden en blijft, waar nodig, ondersteuning verlenen, aldus de technologen van BTC AG. “Technische vragen werden altijd direct beantwoord,” zeiden zij. In vervolg op de succesvolle belastingstests en de installatie van de software heeft BTC AG plannen ontwikkeld het BTC AMM-systeem te presenteren op de ‘E-world Energy & Water Exhibition’, die in februari 2012 zal plaatsvinden in Essen.
“Revolutionaire applicaties kunnen processen radicaal transformeren,” zei Paul Grabscheid, vice-president strategische planning van InterSystems. “BTC AG heeft CACHÉ op een hoger niveau gebracht om belangrijke veranderingen te kunnen bereiken in het proces van het vergaren en verwerken van zeer grote datavolumes, die door de slimme meters worden gegenereerd. De technologie zal een forse en positieve uitwerking hebben op de energieconsumptie in geheel Duitsland. Het was een genoegen met BTC AG hierin samen te werken.”
“We zijn heel blij erkenning gevonden te hebben, zoals die blijkt uit de toekenning van deze internationale bedrijfsonderscheiding,” zei Dr. Gerdes.
BTC AG
BTC, Business Technology Consulting AG, is een IT-adviesbureau en een van de grootste aanbieders van SAP-outsourcingdiensten. De onderneming heeft de hoofdzetel in Oldenburg (Duitsland) en is met meer dan 1700 werknemers vertegenwoordigd in 15 vestigingen (Duitsland, Zwitserland, Turkije, Polen en Japan). De aangeboden services strekken zich uit van proces-consultancy tot het in gebruiknemen van nieuwe systemen en integratieprojecten tot en met het operationaliseren van IT-systemen als outsourcingdienstverlening. Nadere informatie is te vinden op www.btc-ag.com.