12.11.15

ESET ontdekt de besmetting van Ammyy Remote Desktop Software’s website


ESET®, al meer dan twee decennia wereldwijd pionier in proactieve bescherming, ontdekte meerdere voorbeelden van malware die verspreid werden via een strategische webbesmetting. Eind oktober en begin november van dit jaar kregen bezoekers van ammyy.com een pakket aangeboden dat niet enkel de legale Remote Desktop software Ammyy Admin maar ook malware bevatte.

De vorsers van ESET stelden eind oktober vast dat, nagenoeg één week lang, bezoekers van ammyy.com een installatieprogramma hebben gedownload dat samen met het Ammyy product dus ook malware bevatte. Hoewel Ammyy Admin legale software is, heeft het een lange geschiedenis van gebruik door oplichters en verschillende beveiligingsproducten zoals ESET hebben het als een Potentiële Onveilige Toepassing bestempeld.

Bovendien geeft Download.com, een belangrijke download site, de gebruikers geen rechtstreekse link naar Ammyy software maar vermeldt de Ammyy Admin pagina enkel ter informatie. Nochtans wordt Ammyy Admin nog steeds op grote schaal gebruikt: op de website van Ammyy staat een klantenlijst met bedrijven uit de Top 500 van Fortune alsook Russische banken.

Volgens het onderzoek van ESET werden vijf verschillende malware families via Ammy’s website tijdens dit recente incident verspreid. De eerste soort malware, de Lurk downloader, werd verspreid op 26 oktober. Vervolgens waren op 29 oktober Corebot en op 30 oktober Buhtrap aan de beurt. Tenslotte werden op 2 november Ranbyus en Netwire RAT verspreid.Hoewel deze families met elkaar geen link hebben, waren de droppers die mogelijk van de Ammy website gedownload werden in alle gevallen dezelfde. Het kan dus best zijn dat cybercriminelen die de site hebben gehackt de toegang ervan aan verschillende groepen hebben verkocht.  

Van al de malware die via de website van Ammy werd verspreid is het installatieprogramma gebruikt in Operation Buhtrap van bijzonder interest.

Het feit dat cybercriminelen nu strategische webbesmetting gebruiken is een nieuw teken dat de kloof steeds kleiner wordt tussen de technieken van cyberkriminelen en de spelers achter de zogenoemde geavanceerde persistente bedreigingen, zegt Jean-Ian Boutin, Malware Researcher bij ESET.


Verneem meer over deze strategische webbesmetting en de connectie met Operation Buhtrap op  WeLiveSecurity.com