10.10.11

Online gebruikers zien gevaar voor kinderen actief op Internet Top tien tips om de veiligheid van kinderen te verhogen, volgens ES

Voor kinderen is de zomer synoniem voor spelen, vakantie en ook heel wat tijd met de computer om te gamen, te surfen en met vrienden te chatten. Het is dan ook helemaal normaal dat bezorgde ouders moeilijk alle stappen van hun kinderen en tieners op Internet kunnen volgen. ESET moedigt steeds de ouders aan om de potentiële gevaren van Internet te bespreken met hun kinderen en heeft ook tips uitgewerkt zodat de kinderen veiliger zijn in cyberspace.
Wereldwijd zijn Internet gebruikers bewust van de potentiële gevaren die kinderen online kunnen lopen. Volgens de resultaten van de Online Security Brand Tracker, een globaal onderzoek uitgevoerd door InSites Consulting (april-mei 2011) in opdracht van ESET- en analyses van United Consultants - ziet meer dan de helft van de Internet gebruikers (53.7 %) “blootstelling van kinderen aan ongepaste inhoud” ten minste als “een nogal grote bedreiging”; 25.9 % beschouwt dit als “de grootste bedreiging”, 14.6 % als “een zeer grote bedreiging” en 13.2 % als “een nogal grote bedreiging”.*
“Er zijn enkele eenvoudige maatregels die ouders en kinderen moeten toepassen om kinderen te beschermen tegen gevaren terwijl ze op het web surfen,” zegt Marc Mutelet, CEO van MGK Technologies, Belux invoerder van ESET.
Vijf tips voor de ouders
• Geef je kind een eigen gebruikersnaam: kinderen moeten hun eigen computer account en gebruikersnaam hebben. Het is de enige efficiënte manier om hun activiteiten op Internet te controleren. Zorg ervoor dat de systeembeheerder steeds een volwassen is.
• Zorg ervoor dat je antivirus software en tool voor ouderlijke toezicht steeds bijgewerkt is.
• Kijk de browser records na: als je ziet dat ze verwijderd zijn, is het teken dat je hierover een gesprek moet hebben met je kind(eren).
• Houdt de webcam in het oog: zorg ervoor dat die uitgeschakeld is als ze niet gebruikt wordt.
• Kijk de configuratie van je kinderen na op de sociale netwerken: een Facebook muur die, zonder beperkingen, gedeeld wordt met iedereen kan veiligheidrisico’s voor kinderen met zich meedragen.
Daarnaast biedt het globale netwerk van ESET vorsers deze vijf aanbevelingen:
• Gebruik steeds tools voor ouderlijke toezicht: deze zijn er, zowel in browsers en in antivirus software, om de ouders te helpen. De kandidaatversie van ESET Smart Security 5 biedt een nuttige functie voor ouderlijke toezicht "Parental Control", waardoor sites kunnen geblokkeerd worden die mogelijk schadelijk materiaal kunnen bevatten. Bovendien kunnen ouders de toegang verbieden tot 20 vooraf bepaalde categorieën websites. De laatste, vijfde generatie, versie van ESET’s vlaggenschipproduct biedt deze uiterst belangrijke veiligheidslaag (de kandidaatversie van het product kan gratis gedownload worden op available for free download). Houd er rekening mee dat de huidige kandidaatversie van ESET Smart Security 5 nog steeds in testfase is en mogelijk niet alle functies bevat die wel in de eindversie van het product zullen verwerkt zijn. Het is voorzien dat de eindversie midden september op de markt komt.
• Zend nooit vertrouwelijke informatie via Internet: jouw informatie zal nooit opgevraagd worden via e-mail of chat. Bovendien vragen banken nooit jouw rekeninggegevens noch PIN. Het is van kapitaal belang dit aan je kinderen aan te leren zodat ze er een gewoonte van maken.
• Antwoord niet op intimidatieberichten: als je kinderen intimidatieberichten ontvangen via Internet, leer hen hierop niet te reageren. Doorgaans willen de verzenders een antwoord bekomen omdat het hun doel is de kinderen nog meer te kwetsen. Een dergelijke situatie moet door de ouders opgelost worden en, als het blijft doorgaan, moet de politie op de hoogte worden gebracht.
• Niet alles wat online is, is waar: kinderen moeten geïnformeerd worden dat niet alles wat op Internet staat, afkomstig is uit een betrouwbare bron. Vandaag is het makkelijk om een mening op Internet gepubliceerd te krijgen. Precies daarom moeten gebruikers zeer voorzichtig zijn als ze online informatie als betrouwbaar willen aanzien.
• Open communicatie: openlijk communiceren met je kinderen is van levensbelang voor hun veiligheid. Je kunt ze beter aanmoedigen om hun angsten en interesses met je te delen dan ze te onderdrukken met bestraffing. Een open familiale omgeving en communicatie, zowel op Internet als tegenover elkaar zijn belangrijke troeven om de veiligheid van kinderen in cyberspace te verhogen.
Over ESET
ESET, opgericht in 1992, en is een wereldwijde leverancier van beveiligingsoplossingen voor bedrijfsklanten en thuisgebruikers. ESET is marktleider op het vlak van proactieve detectie van malware en zijn antivirus oplossing behaalde het grootste aantal VB100 Awards van Virus Bulletin omdat het nooit een worm of virus ‘in the wild’ miste sinds het begin van de testen in 1998.
Het hoofdkantoor van ESET bevindt zich in Bratislava, Slowakije. ESET heeft vestigingen in San Diego (VS), Praag (Tsjechische Republiek) en Buenos Aires (Argentinië) en Singapore en beschikt over een uitgebreid partnernetwerk in meer dan 180 landen. In 2008 opende ESET een nieuwe onderzoekslab in Krakow (Polen). ESET werd opgenomen in de Deloitte Technology Fast 500 als één van de snelst groeiende technologiebedrijven in de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika.