6.1.17

ESET publiceert zijn jaarverslag van de meest kwetsbare componenten in Microsoft Windows

Het researchteam van ESET publiceert zijn jaarlijks rapport ‘Windows exploitation in 2016’. Dit document telt 25 pagina’s en geeft een frisse kijk op de hedendaagse beveiligingseigenschappen in Windows 10. Naar goede gewoonte bevat het rapport  niet enkel informatie over de kwetsbaarheden waaraan tijdens de voorbije 12 maanden verholpen werd in de versies van Windows die nog door Microsoft ondersteund worden, maar ook de misbruiktrends voor Windows en Microsoft Office.

Daarbij worden ook heel wat andere onderwerpen besproken zoals de maatregelen die Microsoft risicobeperkend noemt en die een krachtige aanpak bieden om de exploitatie van kwetsbaarheden van verschillende types te verhinderen. Windows 10 heeft nieuwe types risicobeperkende maatregelen ingevoerd die al in Windows componenten en web brouwsers gebruikt worden. Dit punt wordt in detail besproken.

Daarnaast bevat het rapport heel wat informatie over firmware security. Het onderzoekt ook de veiligheidsfunctionaliteiten die zowel in hardware als in de moderne versies van Windows werden ingebracht. Bovendien is er ook een speciale sectie gewijd aan de inlichtingen gepubliceerd door de hackers van Shadow Brokers, die verondersteld worden tot de Equation groep te behoren.

Het rapport bespreekt ook volgende onderwerpen:
·     Statistieken over gepatchte kwetsbaarheden in de door Microsoft ondersteunde versies van Windows, zijn componenten, de web browsers en Office. 
·      Informatie over de soort vrijgegeven updates, wat dit ons vertelt over de misbruiktrends en een vergelijking van de statistieken 2016 met deze van 2015.
·     Een grondige kijk op de risicobeperkende maatregelen in de recente versie van Windows, met inbegrip van CFG, KASLR en Virtualization Based Security.
·      Informatie over de doeltreffendheid van de beveiliging van de voornaamste web browsers en hun gebruik van de risicobeperkende maatregelen van Windows.
·   Een afzonderlijke sectie over de misbruik van legale third-party drivers om SYSTEM privileges op een besturingssysteem te verkrijgen.
·       Informatie over nieuwe EMET risicobeperkende maatregelen.

De gebruikers worden eens te meer herinnerd aan het belang van beveiligingsupdates voor software, besturingssystemen en PC fimware. Het research team denkt dat zowel Microsoft als andere vendors snel patches voor kritische kwetsbaarheden proberen vrij te geven alsook nieuwe veiligheidsfunctionaliteiten om misbruik op een proactieve wijze te stoppen.

Download het volledige rapport op