26.4.12

CU-BOX® van PK Automatisering combineert loggegevens spoedvervoer met gegografische data van Google Maps en OpenStreetMap


Spoedeisende zorgapplicatie scoort internationaal

26 april 2012—InterSystems Corporation, wereldwijd toonaangevend in software technologie voor toepassingen in de medische zorg, heeft een internationale onderscheiding toegekend aan het bedrijf PK Automatisering (Nederland), dat CU-BOX® ontwikkelde, een mobiele applicatie voor het real time registreren van de responsetijden bij oproepen van nooddienst-artsen.

CU-BOX® maakt op een vernieuwende wijze gebruik van het krachtige InterSystems CACHÉ®-databasesysteem en van InterSystems Ensemble®, het snelle integratie- en ontwikkelplatform. De meting van tijd tussen melding en daadwerkelijke hulpverlening aan de patiënt geeft belangrijke objectieve informatie over de kwaliteit van de gezondheidszorg in een regio. De oplossing bestaat uit applicaties op de smartphone die de essentiële tijdstippen registreert, zoals vertrektijden van het voertuig, de aankomsttijd bij de patiënt en de aankomsttijd van een eventueel verder vervoer naar het ziekenhuis. CU-BOX omvat bovendien een geografisch informatiesysteem (GIS) en een automatisch trackingsysteem voor voertuigen, gebaseerd op Google Maps en OpenStreetMap. De status van de hulpverlening (tijden, locaties van het voertuig) wordt in real-time doorgegeven aan de centrale post, bijvoorbeeld de Eerste Hulp-afdeling van het ziekenhuis of de huisartsenpost.

Betrouwbaarheid, veelzijdigheid en snelle applicatieontwikkeling
“Bij de ontwikkeling van CU-BOX moesten we twee uitdagingen aangaan,” zegt Jack Paas, oprichter en voorzitter van PK. “De eerste was het opzetten van een mobiel netwerk voor datacommunicatie, die uiterst betrouwbaar moest zijn en waarvan de snelheid en capaciteit de wisselwerking tussen de voertuigen en de spoeddiensten van de hospitalen. De tweede uitdaging en even belangrijk, was het vergaren en integreren van al de gegevens nodig om de kwaliteit te bewijzen van de logistieke procedure tijdens een spoedgeval.”

De ontwikkelaars van PK kozen voor CACHÉ om de datastromen tussen de spoedvoertuigen en het personeel van de spoeddiensten te verwerken. “CACHÉ is een krachtige en betrouwbare database, wat essentieel is om over informatie in real time te beschikken,” verduidelijkt Paas. Met InterSystems Ensemble werd de oplossing ontwikkeld dat de datastromen in real-time met de meet- en rapporteringprocessen van de spoeddiensten integreert.

Door de combinatie van de mogelijkheden geboden door CACHÉ, Ensemble en andere technologieën van InterSystems kon, voor de spoedscenario’s, een unieke mobiele oplossing ontwikkeld worden voor een nieuwe nichemarkt. Dank zij de InterSystems technologieën kunnen bovendien zeer snel applicaties ontwikkeld worden, wat uiterst belangrijk is om met succes te beantwoorden aan de veranderingen in zake organisatie, wetgeving en technologie in de gezondheidszorg. CU-BOX is een echte doorbraak die de kwaliteit bewijst en verbetert van de zorgverleners bij noodhulpverlening.”



Van ontwikkeling naar marktpenetratie
CU-BOX werd in eerste instantie ontwikkeld om te voldoen aan de eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. In 2011 werd begonnen met een proof-of-concept en op het einde van het jaar kon het complete product opgeleverd worden. Nu wordt het in testfase bij een aantal Nederlandse ambulancediensten gebruikt. De oplossing kan ook eenvoudig gebruikt worden door andere diensten, zoals politie en brandweer. En in een verdere uitbreidingsfase kan ook het Europese noodnummer 112 ermee gaan werken. De beschikbaarheid en verwachte rijtijden van hulpverleningsvoertuigen kunnen door CU-BOX verder geoptimaliseerd worden.

“De CU-BOX-oplossing toont duidelijk aan dat innovaties, gebaseerd op de samenvoeging van mobiele platforms met InterSystems’ database-, integratie- and webtechnologieën, veel nieuwe en verbeterde mogelijkheden dichterbij brengen,” zei Paul Grabscheid, vicepresident strategische planning van InterSystems. “We zijn erg blij dat wij PK’s prestaties in de medische noodhulpverlening met een openlijke waardering onder de aandacht kunnen brengen.”

PK
PK Automatisering, gesticht in 1994, is een technologie-onderneming, die een brede reeks advies-, expertise- en beheerde services aanbiedt. De integratie van business intelligence en mobiele toepassingen, zoals in CU-BOX voor medische spoedeisende hulp, is daar een voorbeeld van.
PK richt zich vooral op de snelle ontwikkelingen in de gezondheidszorgtechnologie. Meer informatie op http://www.pk.nl/

InterSystems
InterSystems Corporation is een van de belangrijkste bedrijven ter wereld in zake software voor gezondheidzorg. Het hoofd¬kantoor van de onderneming staat in Cambridge, Massachusetts (VS); de onderneming heeft vesti¬gingen in 23 landen. Zijn producten worden in duizenden hospitalen en labo’s ter wereld. In de VS zijn InterSystems software-oplossingen in gebruik bij 17 ziekenhuizen, die opgenomen zijn in de lijst van beste medische instellingen, zoals opgesteld door het tijdschrift U.S. News and World Report.

Meer informatie is te vinden op www.intersystembenelux.com of te verkrijgen bij Catherine d’Adesky
catherine@keycommunications