22.12.11

Tien aanbevelingen van ESET voor veilige eindejaarsaankopen op het net

December 2011 – Elk jaar doen we met zijn allen steeds meer eindejaarsaankopen op het net omdat het heel wat voordelen biedt : grote keuze, makkelijke levering thuis of op het werk en soms is de prijs zelfs voordeliger. Maar met de toename van het Internetverkeer nemen risico’s ook toe: diefstal van identiteit en van kredietkaartgegevens, oplichtingen, enz. Om zijn aankopen in alle veiligheid en sereniteit te doen is voorzichtigheid geboden. Het navolgen van de aanbevelingen van de onderzoekers van ESET kan ook heel wat hulp bieden.
1. De beveiliging van de computer nakijken
Net zoals men zijn auto nog even laat nakijken voor men aan een lange vakantierit begint, moet men ook zijn computer nakijken eer men aankopen gaat doen of op koopjesjacht gaat.
Men moet nagaan of de computer over een beveiligingsoplossing beschikt die actief is, goed geïnstalleerd en voorzien van de nieuwste updates.
Men moet nagaan of het besturingsysteem, de browser en de software die men gebruikt om online te kopen wel up to date is, en of de nieuwste patches wel degelijk gedownload werden.
Die twee aanbevelingen zullen de besmettingen en de oplichtingen verhinderen en zorgen voor de goede werking van de computer.
2. Uitkijken waar men terecht komt!
Men moet enkel aankopen doen op sites waarvan men de reputatie kan nagaan en die hun afspraken nakomen. Deze sites moeten nauwkeurige informatie verstrekken in verband met prijzen, wijze van betalen, leveringstermijn en de mogelijkheid bieden om, indien nodig, de dienst naverkoop te contacteren. In geval van twijfel moet men niet aarzelen de sites van consumentenorganisaties te raadplegen om er nuttige informatie te vinden of raad te vragen.
3. Opgelet met de « zaak van de eeuw » !
Op zijn tellen passen als een site met een bijzonder aantrekkelijke aanbieding uitpakt. Het is vaak te mooi om waar te zijn. Heel wat sites zijn gespecialiseerd in agressieve promoties en hanteren min of meer dezelfde prijzen. Het is dus uitkijken geblazen als men op Internet een weergaloze aanbieding vindt. Het zou wel eens een oplichterij kunnen zijn. Bij twijfel, gaat men best eerst kijken op sites waar prijzen vergeleken worden. Deze sites genieten van de betrouwbaarheid van de andere sites die eerlijk hun producten aanbieden. Net zoals bij contracten die in het dagelijkse leven worden getekend, moet men systematisch nagaan welke de verbintenissen en voorwaarden zijn die men onderschrijft bij een speciaal aanbod.
4. Beveiligde transacties!
Op Internet loopt men het grootste risico bij de betaling. Men moet er dus bijzonder veel aandacht aan besteden. Als de bankgegevens worden opgevraagd, moet men er zeker van zijn dat de site een protocol voor beveiligde gegevensuitwisseling gebruikt. Hiervoor moet het adres van de site beginnen met https of shttp. In dit geval vermelden sommige browsers de naam van een gekende organisatie of verschijnt een hangslot of ook een groene streep als vertrouwensteken naast het adres van de site waarop men zich bevindt. De SSL protocol versleutelt de gegevens die verzonden worden en meer bepaald het nummer van de kredietkaart. Sommige sites bieden een verificatiesysteem - 3-D Secure – waarbij de identiteit wordt bevestigd via een code voor eenmalig gebruik of vooraf bepaald door de kredietkaarthouder. Tot slot, in geval van twijfel over de betalingswijze (bank of operator) die door de site wordt aangeboden, moet men zeker niet nalaten diens betrouwbaarheid te onderzoeken.
5. Haast en spoed…
Men moet op zijn hoede zijn voor chronoaanbiedingen die via e-mail/spam of sociale netwerken binnenkomen en des te meer als het bericht in een vreemde taal is of in gebrekkig Nederlands. Als men de betrouwbaarheid wil nagaan moet men NOOIT rechtstreeks op de link klikken die in deze berichten voorkomt. Men doet er beter aan om via de browser informatie over de site in te winnen. Enkele ogenblikken van voorzichtigheid kunnen verhinderen dat men het voorwerp wordt van een oplichterij of dat de persoonlijk gegevens gestolen en verder doorverkocht worden.
6. Opgelet voor publieke netwerken!
Men moet vermijden zijn aankopen te doen via puiblieke WiFi netwerken of men moet zich ervan vergewissen dat ze werkelijk beveiligd zijn dankzij het icoontje met het hangslot naast de naam van het netwerk. Door in te loggen zonder dit na te kijken, stelt men zich bloot aan het risico dat de eigen gegevens (kredietkaartnummer) naar een andere site of een andere computer doorgestuurd worden.
7. De kredietkaart verkiezen
Sinds enkele jaren bieden e-commerce sites steeds meer betalingswijzen: kredietkaart, virtuele portefeuille, overschrijving, enz. Betalen bij levering blijft het veiligste maar wordt vandaag helaas weinig aangeboden. Daarom is de kredietkaart de minst gevaarlijke wijze om op Internet te betalen, want zelfs in geval van fraude met een rekening zullen de verzekeringen van de banken meestal tussenkomen en de gestolen fondsen vergoeden.
8. Te veel informatie = gevaar!
Bij transacties op het net worden systematisch persoonlijke gegevens opgevraagd om de identiteit te valideren. Soms kan een bepaalde soort malware echter velden toevoegen aan de aankoopformulieren. Als men vaststelt dat er bij een bestelling ongebruikelijke of ongepaste velden zijn (code van de bankkaart, enz.), is het aangewezen die transactie te stoppen en met een anti malware analyse te starten.
9. Geld of diensten worden aangeboden: uitkijken!
Op sommige sites kunnen er aanbiedingen zijn waarbij men punten of zelfs geld kan winnen als men een vragenlijst beantwoordt of persoonlijke gegevens invult (telefoonnummer, jaarlijkse bezoldiging, enz.). Hier is eveneens de grootste voorzichtigheid geboden want het kan leiden tot het onderschrijven van bepaalde verplichtingen of de gegevens kunnen gewoonweg toegevoegd worden aan een database waarvan het gebruik onbekend is (gegevens worden aan derden verhuurd, publiciteit mailings of spam). Men moet dus zeker controleren of de site wel degelijk de wettelijke regels, opgelegd door officiële organisaties, naleeft.
10. De bankrekening steeds controleren
Als de eindejaarsfeesten voorbij zijn, is het raadzaam alle verrichtingen op zijn bankrekening te controleren. Is men het slachtoffer van een oplichterij geweest, dan is dit misschien onopgemerkt gebleven. Stelt men een onbekende verrichting vast, dan moet dit onmiddellijk aan de bank gemeld worden. Ten slotte moet men altijd zijn bankrekening controleren in de komende weken of maanden want sommige oplichters wachten misschien betere tijden af voor ze hun slag slaan (koopjesperiode, schoolvakantie, enz.).